Започва Международен фолклорен фестивал

международен фолк фестивал

На 4 август стартира 20-тия Международен Фолклорен Фестивал – едно от най-емблематичните събития в Пловдив. Другите две големи прояви в Културния календар през месец август сa гостуването на симфоничният оркестър на град Шънджън и седмото издание на One dance week.

Колективи от 7 държави – Гърция, Грузия, Китай, Корея, Латвия, Сърбия и България ще участват в тазгодишното издание на Международен фолклорен фестивал. Домакинството си поделят по традиция пловдивският ансамбъл „Тракия”, съвместно с ансамбъл „Войводинци” и „Странджа” от Бургас.

Стефан Стоянов – зам.-кмет на община Пловдив: „На Античния театър, с вход свободен, с традиционните шествия по Главната улица, така че отново ще има хубав фолклорен празник и тази година.

”През месец август за първи път в България ще гостува и симфоничният оркестър на град Шънджън. 160-те виртуозни музиканти ще свирят на сцената на Античния театър, разказва още за събитията през лятото Стоянов: „Едно от главните събития, които отбелязват честванията на 65 – та годишнина от установяване на българо – китайските дипломатически отношения.”

17 спектакъла от седем държави са включени в програмата на фестивала One dancе week, който се провежда за първи път в Пловдив: „Вече имаме добри отзиви от Design week и се надявам и Dance week да предизвика сериозен интерес в Пловдив, както от публиката в града, така и от хора отвън, които да дойдат и да видят представленията. Съвременният танц в този му формат не е много популярен в страната, така че ще е интересно как ще реагира публиката”, уточнява ресорният заместник-кмет.

Детската програма на фестивала включва спектакли за деца и танцови ателиета, а кинопрограмата цели разширяване познанието и разбирането за танц.

Подобни статии

Top