Започва реставрацията на Голямата базилика - DC news

Започва реставрацията на Голямата базилика

Започва реставрацията на Голямата базилика в Пловдив

4 900 000 лева ще инвестира в реставрацията на Голямата базилика фондация „Америка за България“. Това обявиха кметът Иван Тотев и Ленко Ленков, представител на фондацията с чиято финансова помощ беше реставрирана и открита преди година Малката базилика на бул. Мария Луиза.

Епископска базилика е най-голямата на Балканския полуостров. Предполага се, че е строена през първата половина на V век. Тя е трикорабна и с два реда колони, което е типично за раннохристиянската епоха. Разкрита е през 1982 – 84 година при строежа на подлеза. Идейната концепция на проекта включва реставрация, експониране и социализация на базиликата, за която археолозите казват,че има 1400 кв.м. мозайки.

Проектът предвижда сграда на две нива, за да могат да бъдат експонирани двата пласта мозайки, които са от два строителни периода. При реставрацията ще бъдат използвани различни материали.

Концепцията предвижда още покривът на сградата да се ползва като площа за различни събития и до него да се стига без да се преминава през сградата.

Голямата базилика е разкрита през 1982-84 г. при строежа на подлеза до Централна поща. Обектът е проучен от археолозита Елена Кесякова и Елена Кантарева, които ще работят и при бъдещата реставрация на паметника от раннохристияанската епоха. За да придобие терена, на който е Епископската базилика, Общината е заплатила 500 000 лева на собствениците му.

За да не се посегне на мозайките вече е започнало монтиране на камери за видеонаблюдение в района. Предвижда се проектът Голяма базилика да приключи през 2017 – та година.

 

 

 

Подобни статии

Top