Започва строежът на новата Зоологическа градина в Пловдив (СНИМКИ)

Започна строежът на новата зоологическа градина

Първата копка на новата Зоологическа градина в Пловдив направи днес кметът Иван Тотев.  „След като в продължение на шест години в града нямаше действаща зоологическа градина, днес най-сетне започваме обновяването на зоопарка, който ще бъде най-модерното съоръжение в България“, заяви градоначалникът и заби кирката в земята. След това счупи бутилка шампанско в кофата на багера, шегувайки се, че обикновено дава виното на багериста, но днес поводът е важен.

От днес започва премахването на съоръженията в старата зоологическа градина, където все още има само камерунски кози и маймуни. Козите досега не са били преместени заради синия език, но другата седмица ще отидат в софийския зоопарк, където ще останат до края на ремонта. В Пловдив остават само маймунките, които вече са преживели една реконструкция.

Рис, камили, фламинго, лами и други екзотични животни ще обитават обновената зоологическа градина, след като бъде завършена. Те ще живеят в 22 хабитата, които ще бъдат разположени на 40 дка площ. Сред бъдещите любимци на посетителите ще бъдат още нови мечки, диви свине, жерави, азиатски видри, лопатари, цяла глутница вълци и патагонска мара.

Всички хабитати ще имат водни площи. Предвиждат се кътове за отдих и детски площадки от естествени материали, ще има и нов паркинг, допълни кметът. И посочи, че общината не се е отказала да прави аквариум, мястото му е запазено, а парите за проектиране ще бъдат заложени в бюджета за 2016 година.

След началото на строителните дейности зоопаркът ще бъде готов за 180 дни, а общата стойност на ремонтите ще бъде 4 милиона и 500 хиляди лева.

Реконструкцията ще се финансира от Републиканския бюджет. Ако държавата отпусне парите, средствата, заложени в общинската хазна, ще бъдат пренасочени за други дейности.

Подобни статии

Top