Започва 10-ят София Филм Фест в Пловдив

10906296_789705174444274_7149556853071864709_n

Режисьорът Георги Балабанов, Христо Шопов и целият екип, работил по филма „Досието Петров“ пристига в Пловдив тази вечер, зада открие 10-тото издание на София Филм Фест в Пловдив. Плеяда от известни имена в киното ще дойдат в града под тепетата, за да представят филмите си, съобщиха организаторите.

В петък, 13-ти март в новооткрития клуб „Фарго“ в Lucky Дом на киното ще дойде носителят на „Оскар“ Данис Танович. Той ще представи най-новия си филм „Тигри“. Босненският режисьор спечели статуетката за най-добър чуждоезичен филм с дебюта си през 2002 г. „Ничия земя“. През 2012-та  беше удостоен и с Наградата на София на София Филм Фест. На пловдивската публика той е известен и с филма си „Цирк Колумбия“.

Другата седмица, на 17 март, в Пловдив пристигат истински знаменитости в сферата на киноизкуството. За първата прожекция на „Травелатор“ в 18:30 часа в Пловдив ще гостуват режисьорът Душан Милич и директорът на фестивала Стефан Китанов. Сръбският режисьор е познат до сълзи (от смях) на фестивалната публика с комедията си „Гуча!“, която спечели наградата на публиката на 11-ия София Филм Фест през 2007 година.  Милич е и един от сценаристите на българския филм „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, заедно с Юрий Дачев и Стефан Командарев.

Другият специален гост е известният арменски режисьор Харутюн Хачатрян, който ще представи в Пловдив два филма, посветени на Армения. Във вторник режисьорът ще презентира новия филм на Фатих Акин „Раната“, с начален час на прожекцията 20:45.

Немският режисьор от турски произход Фатих Акин се превърна в един от любимците на родната публика с (почти) всички свои филми – „Срещу стената” (2004), „Музиката на Истанбул” (2005), „На прага на Рая” (2007), „Храна за душата” (2009). „Раната“ е филм, който пресича страни, континенти, пустини, планини и океани.

В сряда вечерта, Харутюн Хачатрян заедно със Стефан Китанов ще промотира и своя нов филм „Безкрайно бягство, вечно завръщане“, който ще започне в 18:30 часа. Документалният разказ връща лентата през 1988 година – времето, когато започва тоталната промяна на живота в Армения: земетресението в същата година, последвано от разпадането на СССР, войната между Армения и Азербайджан и последвалите години на блокада.

В неделя, 22 март в Lucky Дом на киното пристига Георги Дюлгеров, за да поговори с пловдивската публика за новия си филм „Буферна зона“. Георги Дюлгеров е един от най-популярните и обичани режисьори в България. Много от неговите филми („Трампа“, „Мера според мера“, „Лейди Зи“, „Козелът“) отдавна са част от златната класика в родното кино, а „Авантаж” (1977) и до днес остава българският игрален филм с най-високо отличие от международен кинофестивал – „Сребърна мечка” за режисура в Берлин (1978).

Цените на билетите за фестивала са 6 лв. редовен билет, 5 лв. за ученици, студенти и пенсионери, и карта от 20 лв. за 4 прожекции. Билетите можете да си закупите от касата на Lucky Дом на киното и на www.boxoffice.bg. Следете facebook страницата на събитието за повече информация за филмите и гостите.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top