Започнаха надбягванията с бикове за празника „Сан Фермин“

Залят от хора, облечени в бяло, главният град на испанската провинция Навара Памплона даде днес старта на празника Сан Фермин, който в продължение на девет дни ще кара хората да тръпнат под ритъма на надбягванията с бикове.

По обед с изстреляна ракета започна първото бягане по тесните калдъръмени улици на историческия център на града.

За няколко минути бягащите преодоляват разстоянието от 848,6 метра, сподиряни от шест огромни бика и шест вола и под възторжените възгласи на зяпачите, заели най-добрите места по балконите.

Желаещи да изпитат тръпката и да си покачат адреналина идват от цял свят. През годините опасният ритуал е вземал жертви – 15 души от 1911 г. насам. Последният смъртен случай е през 2009 г. Миналата година фестивалът едва не се превърна в драма, когато бяха ранени 23-ма души.

Освен всекидневното тичане пред биковете, за празника Сан Фермин са характерни денонощните пиршества, коридите, баловете и концертите. По време на фестивала населението на града от 250 000 се увеличава на 1,5 милиона с туристите.

Сан Фермин е светецът-покровител на Навара. Фестивалът датира от края на 16-и век. Пускането на биковете е обезсмъртено от Хемингуей в новелата му „Фиеста“, публикувана през 1926 г.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Top