Започна делото на Камелия Чернева, която съди МЗ за дискриминация (ВИДЕО)

Административният Съд в Пловдив даде ход на безпрецедентното дело, което заведе страдащата от муковисцидоза асеновградчанка Камелия Чернева срещу Министерството на здравеопазването. Тя претендира за 58 944 лв. обезщетение за неимуществени и имуществени вреди, които ведомството й е нанесло с бездействието си с оглед липсата на Клинична пътека за рядката болест от април 2010 до януари 2015 година.

Петима свидетели ще бъдат призовани от Съда за следващото заседание през юни по искане на защтниците на Камелия – адв. Снежана Стефанова и младши адвокат Станислава Латева, прие Съдът. Беше допуснато и искането на главния юристконсулт на МЗ Нели Петрова за изискване от НЗОК на документ колко пъти, в кои лечебни заведения и по какви клинични пътеки е лекувана жената с муковисцидоза за процесния период.

Нели Петрова не коментира пред медиите очакванията за развитие на делото. Адвокат Снежана Стефанова изрази удовлетвореност, че днес му е даден ход. А Камелия Чернева, която сподели, че вчера е била силно развълнувана заради първото заседание, след него посочи, че действията й по започване на това дело са право на всеки гражданин, чийто права са потъпкани, да поиска те да бъдат възстановени. И че вярва в справедливостта.

Следващото заседание е на 25 юни от 14:30 часа.

Вижте и видео от предаването „Ние Хората“, в което Камелия разказва за себе си, а адвокатите й разясняват съдебния казус.

Подобни статии

Top