Започна записването за Националния туристически поход „Последният път на Хаджи Димитър“

Три дни ентусиазирани младежи и възрастни ще вървят по стъпките на войводата от вр. Бузлуджа до подножието на вр. Къдрафил“.

Организацията за Националния туристически поход „Последният път на Хаджи Димитър“ кипи с пълни сили и тази година по случай 156-тата годишнина от смъртта на Хаджи Димитър и в памет на загиналите за нашата свобода.

Три дни ентусиазирани младежи и възрастни ще вървят по стъпките на войводата от вр. Бузлуджа до подножието на вр. Къдрафил“.

Походът винаги се провежда през първата седмица на месец август и традиционно ще започне на 1 август при х. „Малка Бузлуджа“, като участниците ще преминат още през селата Енина, Виден, Турия и на третия ден ще пристигнат в подножието на връх Къдрафил над с. Свежен, където ще отдадат почит с тържествено поклонение.

Националният туристически поход „Последният път на Хаджи Димитър“ е част от Националния календарен план за 2024 г. за спортно-туристическа дейност на Българския туристически съюз и е поставен под № 24 в раздел „Национални прояви“.

Походът има за цел да запознае участниците в него и обществеността с последните дни от живота на Хаджи Димитър, като се премине по маршрута, по който останалите живи четници след битката на Бузлуджа са пренесли на носилка ранения си войвода до връх Къдрафил.

Организаторите поемат организационните разходи и вътрешния транспорт. Другите разходи са за сметка на участниците или изпращащите ги организации.

Всеки участник си осигурява храна, напитки, лекарства и туристическа застраховка, покриваща периода на похода.