Започна имунизацията против грип - DC news

Започна имунизацията против грип

Ваксина против грип

В пловдивската Регионална здравна инспекция започна кампанията за имунизация с противогрипни ваксини. За седмица през имунизационния кабинет в инспекцията са преминали 70 души. Интересът към ваксинацията против грип обаче е слаб, отчитат специалистите.

В имунизационният кабинет в РЗИ Пловдив няма наплив на желаещи да се ваксинират против грип. Засега тук разполагат с достатъчно ваксини, но ако има интерес, могат да се снабдят с още. Според д-р Петринка Крачанова, която консултира и имунизира пациентите, в Пловдивска област миналата година са се ваксинирали 703-ма души, което е един на хиляда души.

И тази година, както предишната, грипните щамове, които са използвани за направа на ваксината, са срещу свински грип или Калифорния, който четърта година обикаля земното кълбо, но вече доста хора имат имунитет срещу него, Масачузетс и Тексас. Затова медиците смятат, че тези, които са се ваксинирали миналата година, могат през тази да не го правят.

Годишно от усложнения след грип умират около 1000-1200 души в света. Но хората са скептични към ваксините, защото не смятат, че има полза от тях, а и се притесняват от убождането.

Ваксината е противопоказна за хора с имунодефицитни заболявания, за алергичните към яйчения белтък и при бременните жени, особено в първите три месеца на бременността.

 

Подобни статии

Top