Започна обратното броене! Коледна еуфория заля Пловдив

Със запалването на светлините на елхата в центъра на Пловдив, започна и коледно-новогодишната еуфория. Търговските центрове са украсени, по витрините са сложени огромни табели за намаления, а децата вече са готови с писмата си до Дядо Коледа.

Най-много продажби около празниците отчитат търговците на детски играчки. Интерактивни делфини, кучета и хипопотами са най-новия хит сред малчуганите тази година. По-големите пък се заглеждат по комплектите от ластици и специален стан, на който може да си направят разноцветни гривни съвсем сами. Куклите както винаги са актуални – обикновена Барби може да намерите за 8-10 лв., а Барби с кухненско оборудване за 40 лв. Ако пък сте решили да направите по-голяма изненада трябва да отделите около 80 лв. за Baby Born кукла, която се храни, къпе и плаче с истински сълзи.

Оказа се, че пловдивчани не смятат за нужно да се презапасяват с топли дрехи тази зима. Бутиците в Халите и ТЦ „Гранд“ като цяло не отчитат ръст на клиенти няколко седмици преди празниците. Продавачите смятат, че това ще се промени около 20-ти декември, когато всички се втурват да търсят най-подходящия тоалет за зимните купони.

Изненадващо тази година много млади хора в града под тепетата избират да подарят книга на любимия човек. Водещите книжарници в Пловдив са пълни с хора, а издателите се надпреварват да организират литературни четения и срещи със съвременни български автори. Луксозни книжни издания може да закупите на цени от 20 до 50 лв. и ако към това прибавите оригинална ръчно изработена картичка, то вече имате чудесен подарък.

„Пазаруване като за последно“ се очаква в дните 20, 21 и 22 декември, както и непосредствено преди Нова година. Ако се съди по устрема, с който в тези дни хората купуват подаръци за своите близки, след празниците по рафтовете няма да има какво да се излага, защото всичко ще бъде разграбено, коментират търговците.

Сред подаръците най-голям оборот обичайно правят мобилните телефони заради различните промоционални договори, с които е съпътствана продажбата на новите модели. След тях се нареждат черната и бяла техника, марковите парфюми и бельото.

Ето и някои полезни съвети, които ни дадоха продавачите в търговски център на пъпа на Пловдив: на разпродажбите е добре да попаднете в първите дни, когато изборът е съществено по-голям. Намаленията започват със сравнително малък процент – от 10 до 30%. В средата на периода има втора цена, която стига до 50% намаление. А в последните дни цените могат да бъдат свалени дори със 70 процента.

Лошата новина е, че празничното пълнене на колички, както всяка година може да „скъса“ джоба на немалко българи. Преценявайте правилно възможностите си, харчете разумно и прекарайте възможно най-много време с близките си хора!

Подобни статии

Top