Започна осмият „Арт колаж”

Започва осми арт колаж

14 творци от България и чужбина участват в Международния симпозиум „Арт колаж” – Пловдив`2014. Мотото на осмото издание на форума е „Квадратът” и утвърждава този жанр, който обхваща всички сфери на живот и развитието на съвременното изкуство.

Колажът е вселена и дава шанс на творците да усетят удоволствието от ръчната работа, от изграждането на пластове изкуство, отваряйки врати към неизвестното, поглъщайки слънчевата светлина от отворения прозорец, усещайки магията на сътворението. Неговата същност се разкрива чрез силата на емоциите и находките на всеки един от авторите.

„В колажа проблемите са прости. Въпросът е да манипулираш този квадрат, за да получиш картина”, обясни проф. Панайот Панайотов

Да работиш в квадрат винаги е предизвикателство, твърдят творците. Според Антония Маринова винаги е предизвикателство да съумееш да овладееш това пространство, а в същото време да го направиш динамично.

Началото на творческия път на Нели Тодорова тръгва от Пловдив. Ръка й подават художниците Матей Матеев и Маргарита Джарова. Тя е нарекла колажа си „Пътят минава оттук”.

„ Аз съм много щастлива, че моят път тръгна от Пловдив, благодарение на тези хора. Посвещавам платното си на началото, на пътя и на тях”, допълни Тодорова.

Участниците в симпозиума са категорични, че в Пловдив трябва да се създаде първият в България музей за арт колаж. Изложбата с творбите, създадени по време на Осмия международен симпозиум „Арт колаж” ще се открие на 1 септември в залата на Дружеството на пловдивските художници.

 

Top