Започна пролетното пренареждане на калдаръма в Стария Пловдив

Започна пролетно пренареждането на калдаръма в Стария град. Символична първа копка направиха днес кметът на Пловдив Иван Тотев и директорът на „Старинен Пловдив“ Амелия Гешева.

Пренадреждането на калдаръма започна от Хисар капия и  ще продължи по цялата ул „Цанко Лавренов“. Това е един от основните маршрути на автобусите, които се насочват към новия паркинг на Източната порта. Проектът по подмяна на настилката включва цялостно преправяне – изваждане, ново легло и поставяне.

Дейността по пренареждането ще бъде комбинирана с опит да се разшири туристическият маршрут, коментира градоначалникът.  Осветена табела, която ще показва южната крепостна стена, ще бъде монтирана в Стария град и така гражданите и туристите ще се запознаят отблизо с един от най-добре охраняваните входове на града в миналото.

Работим с материали от най-високо качество, затова може би се налага да пренареждаме калдаръма един път на 10 години, коментира Тотев. Естествени причини като проливните дъждове обаче могат да предизвикат подмяна на  настилката през 3 или 5 години.

С настъпването на пролетта започва и осветяването на възлови места в Стария Пловдив. По думите на Тотев единствените тъмни участъци в момента са около Арменското училище и Чифте баня и до края на годината няма да има неосветено място.

Подобни статии

Top