Започна първата въздушна обиколка на България (СНИМКИ)

15 самолета излетяха днес от летище, за да обиколят България по въздух. Пилотите на леки самолети ги насочиха към Приморско, като така дадоха старт на Третата национална въздушна обиколка на България. Със събитието бе дадено началото на честванията по повод 100-годишнината на българското самолетостроене у нас.

Самолетите, управлявани от любители и бивши военни пилоти, днес потеглиха към морето, където към тях ще се присъединят още 5 леки машини.

Имаме и международно участие, колеги от Чехия, които сега промотират един техен самолет в България. Желанието е да се произвежда в България, те участват с три самолета, обясни ръководителят на проекта за строителство на реплика на първия български самолет Стоян Аврамов.

След Приморско самолетите ще преминат през Балчик, Плевен и София и ще финишират утре отново на пловдивското летище. Утре в рамките на честванията ще бъде открито и изложението „Построено от българи”.  То ще се проведе на територията на авиобаза Крумово, музея на авиацията и летище Пловдив. На него ще бъде показана репликата на самолет „Йорданов 1” – първият български самолет.

Самолетът е с приблизителни размери на оригинала, от оригинала всичко е снето като различни данни, които са публикувани от близки на Асен Йорданов, а също така и от снимков материал, посочи о.р.ген. Спас Спасов – председател на фондация Български Военно-въздушни сили.

Самолетът е конструиран от Асен Йорданов. Репликата е направена под ръководството на самолетния конструктор Александър Мараносян. Утре самолетът ще бъде представен в незавършен вид, а след като бъде довършен, ще бъде дарен на авиационния музей в Крумово.

На летището утре са предвидени и въздушни демонстрации.

Подобни статии

Top