Започна ремонтът на гара „Пионер“ (СНИМКИ)

Зам.-кметът по спорт и младежки дейности Петър Зехтински и кметът на район „Централен“ Георги Титюков дадоха  старт на обновяването на гара „Пионер“ на детската железница в Пловдив. Срокът за изпълнение е 20 дни, а сумата за  ремонта е 15 хиляди лева, които са заложени в бюджета на Община Пловдив за тази година. Железницата няма да бъде затворена по време на строително-монтажните дейности.

Детска железница е построена през 1979 година  и  е възстановена през 2007 година. Зам.-кметът Георги Титюков припомни, че през 2013 година Община Пловдив отдели  20 хиляди лева  за нова батерия на 50-местното влакче. Днес започна и  обновяването  на началната гара  „Пионер“, където има голям перон. Предстои пълно реновиране на сградата.

„Шпакловки, боядисване – отвън и отвътре. Изкъпрване, подмяна на дограма. Подмяна на подова настилка отвътре. Изграждане на инвалидна рампа вън. Покрива трябва да се оправи, да се положи нова хидроизолация. И да се възстанови фонтанката, която не работи, обясни управителят на фирмата-изпълнител Атанас Юнаков.

Допълнително ще бъдат монтирани тенти, които при лошо време ще предпазват чакащите от дъжд или сняг.  Георги Титюков подчерта, че всички ремонти в района на Младежкия хълм се съобразяват с плана за управление на защитената територия, който е съгласуван с Министерството на околната среда и водите.

„Тук не може да се извършват никакви самоволни дейности. Сега се срещаме с всички неправителствени организации, които участват в седмицата на благотворителността. Смятаме тази година сърбаните средства да носочим към детската площадка като я допълним с уреди за деца с увреждания, коментира Титюков.

Обмисля се възстановянане на бившия пионерски дом, който от години е запуснат и изоставен. Зам-кметът Петър Зехтински съобщи, че сградата  сега се стопанисва от ОДК. Община Пловдив на този етап няма планове за възобновяване на шадраваните, които са в близост до пионерския дом.

Подобни статии

Top