Започна събирането на мостри за „световното по вино“

5c23100a-ef3c-481a-b557-6a449549d31d

Събирането на мостри за участие в Concours Mondial de Bruxelles, който ще се проведе в края на април в Пловдив, започна. Това обяви Меглена Михова от „Пробежекс“, официалният партньор на Конкурса в България. Крайният срок за регистрация на мострите на сайта на Конкурса http://concoursmondial.com/en/details-entry-0 е 4-ти март 2016 г., а за изпращането на самите бутилки вино – 31 март 2016 г.  Родни винопроизводители ще се борят за медал с над 9000 вина от 55 държави.

„През 2015 г. над 40 процента от участвалите в Конкурса проби от България спечелиха отличия“,  коментира Меглена Михова. „18 български винопроизводители грабнаха общо 37 медала. Тогава това беше рекорд. Очакваме тази година броят на вината, които ще участват в „световното по вино“, да е още по-голям поради домакинството на страната ни“, допълва тя.

Повече от 20 български винопроизводители вече са потвърдили участие в 23-тото издание на световния конкурс, което ще се проведе от 28 април до 1 май 2016 г. в Пловдив.

Цената за участие с една мостра е 150 евро, като няма ограничение в броя мостри. Вината, които ще се борят за медал, може да са червени, бели, розе, био, органични и др. Трябва да са в продажба (по интернет, в търговските вериги, чрез дистрибутори или директно от избите) и да са в наличност от минимум 1000 литра. Цената им може да е под 5, но и над 70 евро. Мострите се изпращат в бутилки с оригиналните им етикети. Придружени са с официален сертификат от лаборатория за съдържанието на алкохол, остатъчната захар и др. В съпътстващата документация се упоменава региона, реколтата, сорта грозде.

Около 300 мостри на вина  от традиционни винарски държави вече са получени в централата на Конкурса в Брюксел.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top