Започна тридневният творчески маратон в „Капана“ (СНИМКИ)

Трескава подготовка и оживление кипи в пловдивския квартал „Капана“ броени часове преди старта на „Капана фест“. Тридневният творчески маратон ще събере на едно място най-креативните творци, а жителите и гостите на града под тепетата ще имат възможността да се запознаят отблизо с напълно обновения облик на квартала.

В подготовката за празника в „Капана“ се включиха малки и големи, най-пъргавите окачваха знаменцата над пространството, останалите пренасяха и сглобяваха импровизираните щандове и шатри, а децата вече бяха заели местата си в ателиетата на открито, където рисуваха и се забавляваха под ръководството на майсторите от квартала.

Цветен рай от бижута от полимерна глина подреди чаровната Златка Димитрова от ателие „Флора“ в самото сърце на „Капана“. Съвсем близо широко отвориха вратите си работилничките на „Муза“, магазинчето за ръчно изработени кукли на Мирена Попова, а творчески комплекс „Инкубатор“ както винаги бе изпълнен с много смях, веселие и заредени с въображение и нестандартни идеи млади творци.

Дори кученцата и котките бяха нетърпеливи да станат част от феста и любопитно навираха нослетата си навсякъде. Упоритостта им дори бе наградена и те получиха награди от щанда на „Хранкооп“, където сръчните майстори се подготвяха да представят натуралните си сладки, хлябове и различни фрешове.

Богатата програма започва още днес с „Капана Базар“ , който дава възможността всеки да обогати колекцията си с ръчно изработени сувенири, бижута, както и да се сдобие с ценни грамофонни плочи от „Дома на плочата“.

Вело-базарът ще предостави възможността на запалените фенове на колоезденето да обменят опит и части, а нуждаещите се от ремонт ще получат първа помощ, за да могат активно да използват колелото си за предстоящия летен сезон.

Социалната дейност на фестивала тази година е  насочена към хората, засегнати от редки заболявания. Инициативата има за цел да събуди съзнанието на обществото за „невидимите“ проблеми и да обърне поглед върху социално изолираните групи.

Национален Алианс на хора с редки болести и сдружение „Защо Доброволец?“ организират „Щанд на солидарността“, където всички желаещи могат да дарят ръчно изработени предмети, сувенири и книги, както и да купуват от вече дарените такива.

Събраните средства ще подпомогнат изграждането на Дневния център за хора с редки болести в Пловдив, за който преди време ви разказахме ТУК!

Подобни статии

Top