Заради водния цикъл: Асеновград остава разкопан две години, центърът е първи - DC news

Заради водния цикъл: Асеновград остава разкопан две години, центърът е първи

Правят първа копка през октомври

Централната част на града първа ще стане строителна площадка, заради прекарване на тръби за нова  мрежа за водоснабдяване и  канализация.

Реконструкцията е част от проекта на община Асеновград за рехабилитация на ВиК мрежата и изграждане на пречиствателна станция за отпадни води. Ремонтите започват още в края на месец октомври по улиците „Индустриална” и „Александър Стамболийски”.

Разкопани ще бъдат още „Захари Стоянов”, „Любен Каравелов”, „ Поп Матей”, „Атанас Свещаров”, „Иларион Макариополски”. Те са част от първите четири лота, за които вече са изготвени работни проекти, коментира ресорният заместник-кмет инж. Петър Бояджиев. Останалите осем участъка са на ниво инженерно проучване като срокът е тримесечен.

Реализацията на проекта ще струва 88 милиона лева. От тях безвъзмездната помощ от Европейския съюз е в рамките на 68 милиона лева, а държавната субсидия е 12 милиона лева. Сумите са без ДДС. Европейските стандарти предвиждат градът да съфинансира проекта с десет процента от общата стойност. Тази вечер гражданите на Асеновград ще се запознаят с условията, по които ще се тегли заем от 8, 5 милиона лева.

Приоритет ще е темата за това  как ще бъдат  разходвани парите и как ще се обезпечи връщането им. Схеми ще покажат през кои улици ще минават новите колектори.

Малко над 200 километра подземна  инфраструктура ще бъде рехабилитирана по проекта за воден цикъл на града. Трябва да се реконструират над 100 км канализация и 120 км водопровод и да се изгради нова пречиствателна станция за отпадъчни води.

Публичното обсъждане започва в 16:30 часа в сградата на общината.

 

Подобни статии

Top