Заради водния цикъл Асеновград тегли нов заем

Община Асеновград възнамерява да изтегли заем от два милиона лева, заради проекта за подновяване на водопроводната и канализационна мрежа в града.

Новият дълг се налага, тъй като Общината все още не си е възстановила ДДС от Националната агенция за приходите по проекта за воден цикъл. Парите ще се използват като оборотни средства за разплащане с фирмите- изпълнители по строителните дейности.

Заемът ще бъде краткосрочен и ще бъде погасяван в продължение на една година , считано от датата на подписване на договора с кредитора, обясни кметът д-р Емил Караиванов. Ще има четиримесечен гратисен период, в който ще се изплащат само лихвите. Лихвата по кредита ще бъде в размер на два процента, уточни Караиванов.

„Това е напълно обезпечена финансова операция, която няма да създаде бюджетна дестабилизация за Общината“, категоричен е кметът. По думите му, заемът е задължителен, иначе строителството по водния проект трябва да се забави, заради неразплатени средства с фирмите.

Предложението за новия заем ще бъде част от проекта за дневен ред на заседанието на местния парламент в средата на месеца.

Подобни статии

Top