Засекретиха делото срещу шофьора на Преслава (СНИМКИ И ВИДЕО) - DC news

Засекретиха делото срещу шофьора на Преслава (СНИМКИ И ВИДЕО)

Делото срещу шофьора на Преслава Иван Сарафски, което започна днес в Пловдивския окръжен съд, бе засекретено заради използване на СРС-та. Специалните разузнавателни средства са употребени срещу другия подсъдим – бившия катаджия Костадин Илиев. Подсъдими по делото са също съучастникът на Илиев Сергей Джамбазов, Борислав Ташев и Тихомир Монев.

Шофьорът на фолкдивата прегази на 6 декември 2014-та година 84-годишния Петко Петков. Трагедията се случила на пешеходната пътека до пловдивската жп гара. Пийналият Сарафски бил посъветван от катаджията Костадин Илиев да се смени с друг човек, който да поеме вината му. Така шофьорът убедил Борислав Ташев да каже, че той е управлявал колата, с която е блъснат стареца и избягал от мястото на инцидента.

В хода на разследването по досъдебното производство станало ясно, че бившият служител на „Пътна полиция“ Костадин Илиев е замесен и в афера с регистрация на автомобили в КАТ срещу подкупи. Бившият катаджия и посредникът Сергей Джамбазов вземали по 50 лева на кола, за да я регистрират, като оставяли за себе си комисионни. Затова Костадин Илиев е обвинен във вземане на подкупи и злоупотреба със служебното положение, като сумата, която прибрал като комисионни и за която е повдигнато обвинението срещу него, е общо 80 лева.

Срещу Борислав Ташев и Тихомир Монев са повдигнати обвинения за подпомагане на Сарафски да избяга от закона.

На заседанието днес адвокатът на бившия полицая Илия Павлов настоя делото да бъде върнато на прокуратурата за доразследване и за прецизиране на обвиненията и обвинителния акт.  След като съдията Цветан Цветков отказа, Павлов поиска отвод на прокурорката Даниела Стоянова, тъй като била предубедена. Защитникът обяви също, че е подал сигнал срещу Стоянова за предубеденост по време на досъдебното производство до Висшия съдебен съвет, за фрапиращо непознаване на българското правно законодателство, измененията на НПК отпреди няколко месеца, както и практиката на Европейския съд за правата на човека.

Неговият подзащитен  Костадин Илиев пък е завел дело от частен характер срещу обвинителката за набедяване. В едно от съдебните заседания за мерките за неотклонение тя казала, че тъй като един от свидетелите е дал по-различни показания, то очевидно катаджията му е повлиял, въпреки че по това време е бил в ареста.

Павлов обясни още, че тъй като заради прокурорката Костадин Славов е престоял под домашен арест 1 месец вкъщи, той щял да посъветва клиента си да заведе иск срещу държавата в Пловдивския районен съд. „Внасяме иска до дни“, категоричен беше адвокатът.

От своя страна прокурорката подчерта, че не е предубедена и отказа да си даде отвод.

В крайна сметка, след 20-минутен размисъл, съдът не прие искането за отвод на обвинението, отказа да приеме и исканията на другите адвокати – за процес по съкратената процедура за техните клиенти и даде ход на делото. След това съдия Цветков обяви, че оттук нататък процесът ще се гледа при закрити врати заради употребата на СРС-та по отношение на бившия полицай.

„Това е нова мода сред софийските адвокати, да подават сигнали срещу обвинителите до главния прокурор или ВСС и след това да им искат отводи на това основание“, коментираха в съдебните кулоари пловдивските им колеги.

В съдебната зала днес бяха призовани повече от 15 свидетели, като сред тях половинките на подсъдимите и доста колеги на бившия катаджия. Като свидетел бе призован и бившия шеф на КАТ Радослав Начев.

Делото продължи с разпити на свидетели и експерти, като е насрочено също за 21 и 22 април.

Подобни статии

Top