Засилена охрана в съда заради делото за радикален ислям

Нов председател на Апелативния съд в Пловдив

Съдебната охрана в Апелативния съд в Пловдив днес ще бъде засилена  заради делото за проповядване на радикален ислям. Заседанието е насрочено за 9.00 часа, а входовете на сградата ще бъдат с удвоена охрана. При предишния процес десетки последователи на Ахмед Муса в Пазарджик се събираха пред съда, за да го подкрепят.

Делото в Апелативния съд е образувано по жалба на подсъдимите Ахмед Муса Ахмед, Саид Мутлу, Абдуллах Салих, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа и по протест на прокуратурата.

С присъда на Пазарджишкия окръжен съд Ахмед Муса Ахмед беше признат за виновен за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация. Ахмед Муса Ахмед беше осъден на една година лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба в размер на 5000 лв. Съдът е признал за виновен и Саит Мутлу по две от повдигнатите обвинения, за което е осъден на 1 година условно и 3000 лева глоба.

Абдулах Салих е осъден на 10 месеца условна присъда и глоба 3000 лева.Останалите десет подсъдими бяха признати за виновни за членуване в нерегистрирана организация, като девет от тях получиха от съда глоби от по 2000 лева, а Али Ходжа в размер на 3000 лв.

В жалбите си подсъдимите са с оплаквания за незаконосъобразност и необоснованост. Молят за отмяна на присъдата и настояват да бъдат оправдани.

По делото са направени доказателствени искания във връзка с извършените експертизи на вещото лице Александър Шунин, извършил превода от арабски на български език. Искането е да се извършат нови преводи, тъй като жалбоподателите считат направените за неточни и некоректни. Молбата им е да се назначат арабисти от Ислямски институт.

Протестът от прокуратурата е във връзка с наложените глоби от съда – искането е те да се увеличат до максималния размер.

Подобни статии

Top