Затварят подхода към скалния параклис на Клувията заради падащи камъни

Ограничава се движението на ТИРове  по пътя Асеновград-Смолян от днес

 Стълбата, която е  врязана в скалата и води до малка къщичка, известна като Пещерата е доста екстремна, а заради образувало се срутище преминаването става опасно.  За да се избегнат инциденти  подстъпът ще бъде затворен.

Мястото е популярно, заради литийното шествие в чест на чудотворната икона на Света Богородица , което по традиция се прави всяка година на втория ден след Великден.

Хора от цяла България пристигат , за да извървят близо 5- километровото трасе, когато чудотворното изображение на божията майка се изважда от Бачковския манастир и се носи до местността Клувията. Тази година, за да се изкачат до скалния параклис миряните  ще използват обходни стълби.

Заради  очаквания интензивен трафик ще бъде ограничено движението на тежкотоварни автомобили по пътя Асеновград-Смолян от 14:00 до 20:00 часа в понеделник. Ще има засилено полицейско присъствие на входно-изходните артерии в Асеновград и Бачково.

По трасето ще патрулират и представители на моторизираната група за бързо реагиране “Сигма”. Целта е да се повиши безопасността при пътуване и да се увеличи пропускателната способност на пътната инфраструктура, казаха от РУП-Асеновград.

Целият полицейски ресурс ще бъде ангажиран по време на Великденските празници с охрана на  големите църкви в града и манастирите в околията- Бачковски, Араповски и манастир „Св.Св. Кирик и Юлита”.

 

 

Подобни статии

Top