Затварят „ухото“ на „Мария Луиза“ заради Голямата базилика

До десет дни ще бъде затворена за движение улицата, свързваща бул. „Княгиня Мария Луиза“ и бул. „Цар Борис III Обединител“. Това съобщи кметът Иван Тотев, който заедно с археолози и реставратори посети разкопките на Голямата Базилика в Пловдив.

Затварянето на улицата се налага, за да може да се работи с тежка техника, която ще копае на два метра дълбочина в Голямата базилика. Все още не е уточнен обходния маршрут по ул. „Капитан Райчо“ и дали улицата да не стане еднопосочна за движение. Подготвя се и нова организация на движението в района на Понеделник пазара, като се обмисля и да се отвори ул. „Средна гора“.

Археолозите вече започнаха разкопките за разкриване на културните пластове в Голямата базилика. До края на годината се очаква да бъдат разкрити мозайките от Северния кораб на базиликата. Планира се също и изграждане на презентационно пространство за свързване с останалата част на сградата, а също и създаване на площад пред католическа катедрала „Свети Лудвиг”. Тези планове обаче ще доведат до окончателното затваряне на т. нар. „ухо“.

Голямата базилика трябва да бъде завършена до 2018-а година, като работата по реставрацията може да продължи и след 2019-а г.

Подобни статии

Top