Защитници на животните на протест, искат зоополиция към МВР

Отпуснаха пари за строежа на Колодрума в Пловдив

Защитници на животните от цялата страна се събират днес по обяд на протест пред Министерски съвет. Те ще настояват за промени в Закона за МВР и създаване на звено ЗооПолиция към вътрешното министерство.

Точно в 12 часа протестиращите ще излязат пред сградата на правителството. Създателите на петицията за сформиране на Зоополиция към Областните дирекции  на МВР  в страната, която бе подкрепена от над 37 000 души,  изпратиха протестно писмо-декларация до Бойко Борисов и до още трима министри.   В декларацията се припомня заявената подкрепа и поетите ангажименти за създаване на структура, която да се бори с ескалиращото насилие над животни. В документа се настоява за незабавна и адекватна реакция по проблема.

Петицията бе създадена от варненската група КГБ /Контрол и Грижа за Бездомните животни/ и бе подкрепена от редица организации. Тя бе връчена на двама министри и на няколко депутата от различни парламентарни групи.

Вижте текста на протестната декларация, адресирана до премиера и министрите на вътрешните работи, регионалното развитие и благоустройството и спорта:

ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ

С всеки изминал ден насилието над хора и животни заема все по-големи и застрашаващи размери. Статистиката и опитът на криминалните психолози показва, че голяма част от лицата, малтретиращи и издевателстващи над животни проявяват склонност към посегателство над хора. Въпреки поетия от г-н Борисов ангажимент на 20.04.2012 г. и изразената подкрепа за изграждане на зоополиция към МВР на г-жа Павлова и г-н Кралев в хода на предизборната кампания, до момента няма ясно предприети действия по осъществяването на подобен проект.

Настойчиво призоваваме за:

1/ Незабавно законодателна инициатива и свикване на работна група за промяна на закона за МВР, даваща възможност да бъде създадена подобна структура към МВР и осигуряваща безпроблемната ѝ работа в разкриването на организирани престъпни групи, извършващи нелегален трафик на животни и организиране на животински боеве, разследващата дейност, патрулно-постовата дейност, свързана с превенцията на престъпления и нарушения, контролната дейност и административно-наказателната дейност.

2/ Изработване на методика за назначение и обучение за длъжност ,,зоополицай“ към МВР (длъжностните характеристики се взаимстват от други  държави с вече изградена зоополиция), съответстваща на спецификата на длъжността и добрите световни практики в хуманното отношение към животни.

3/ Създаване на механизъм за взаимодействие с неправителствени и доброволчески организации относно настаняване, лечение и обгрижване на пострадали и отнети в полза на държавата животни, като приоритетен при взимане на решенията да бъде качественият показател на предлаганите медицински и/или санитарни условия.

4/ При залегнала в закона опция за насилствено изземване на животно от неговия стопанин в полза на държавата, в случайте когато е застрашено добруването на животното и са налице нехуманни практики в отношението на стопанина към неговото подопечно същото да се изземва в полза на държавата, но на финансовата издръжка на лицето сторило злодеянието или проявило небрежно отношение към животното.

Вярваме, че създаването на структура ,,Зоополиция“ към МВР е единственият начин да се противодейства на жестоките посегателства над животни и ескалацията им над хора. Ще доведе до улесняване на работата на дирекциите изземайки от тях неприсъщите им функции и случаи, до повишаване на общата разкриваемост на престъпленията и до постепенното разрешаване на проблеми от обществено значение свързани с животни.

Декларацията е подписана от  лидерите на 15 неправителствени организации.

Подобни статии

Top