Защитници на човешките права скочиха в морето срещу депортацията на мигранти (СНИМКИ И ВИДЕО)

Процедурата по депортацията на мигранти в Турция беше подновена. В 8 часа тази сутрин около 50 мигранти бяха извозени от приемния център до пристанището на остров Лесбос, съобщава гръцката телевизия „Мега“. Те бяха качени на кораб, който ще ги транспортира до Турция.

Защитници на човешките права, протестиращи срещу процедурата, скочиха във водата, за да възпрепятстват депортацията. На мястото пристигнаха служители на бреговата охрана, за да изтеглят активистите от водата.

По-късно с друг кораб ще бъдат депортирани още сто мигранти от островите Кос и Самос. Всеки мигрант е съпроводен от служител на европейската агенция за охрана на външните граници Фронтекс.

Според информация на в. „Прото тема“ първоначално изготвените списъци с лица, които да се депортират, са били отменени, тъй като рязко е нараснал броят на подадените молби за получаване на убежище. Процедурата по разглеждане на молбите дава право на мигрантите да останат в Гърция.

Притеснение в Атина буди изказването на турския президент Реджеп Таийп Ердоган, че Турция няма да изпълни споразумението за приемане на мигранти, ако Европейският съюз не изпълни своите ангажименти към Анкара. Основното искане на Анкара е отмяна на визовия режим за турските граждани и подновяване на преговорите за присъединяване към ЕС, посочва изданието.

Първата група от 200 мигранти бяха депортирани в Турция в понеделник.

Депортацията е в рамките на споразумението между Анкара и Европейския съюз от 18 март за ограничаване на бежанските потоци.

ДПА припомня, че през миналата година в Европа са влезли над един милион мигранти. Повечето от тях минават от Турция през Гърция, прекосявайки Егейско море.

Снимки: home.bt.com, dailymail.co.uk

Подобни статии

Top