Защо китайците покриват гумите на колите си? (СНИМКИ)

Защо китайците покриват гумите на колите си

Странна шофьорска практика буди любопитството на чужденците в Китай напоследък. Гумите на все повече автомобили по улиците на най-многолюдната държава на планетата са покрити с парчета шперплат, стари вратички от шкафове или други плоскости.

На пръв поглед този навик не почива на смислена логика. Безброй китайци обаче са убедени, че така полагат грижи не само за чистотата, а и за безопасността на колите си. Скалъпените с подръчни средства „инженерни“ съоръжения имат за цел да предпазват гумите от… кучешката урина.

В много китайски автомобилни форуми в интернет могат да се прочетат оплаквания от уличните псета. „Когато куче „маркира“ напечените от слънцето гуми, миризмата е ужасна. По-опасно обаче въздействието на урината върху каучука. Тя го разяжда и може да предизвиква пръсване при движение с висока скорост. За съжаление далеч не всички шофьори са наясно с рисковете“, обяснява местен автомобилист.

Търсене в Baidu, китайския клонинг на Google, връща 83 000 отговора на въпроса „Какво да правя ако куче се е изпишкало върху гумите на колата ми?“. Продуктите, получени след удовлетворяване на голяма нужда, са обект на далеч по-слаб интерес.

Източник: fakti.bg

Подобни статии

Top