Защо комарите хапят някои хора повече от други?

Пръскат против комари в Пловдив

Съществуват много теории защо комарите хапят едни хора, а други – не. Предполага се, че феновете на бирата и едрите хора, които отделят повече въглерод и пот са по-привлекателни за комарите.

Сигурно е едно: генетиката и химията на тялото са ключът, който ще ни помогне да разберем предпочитанията на комарите.

Според статистиката всеки десети човек е привлекателен за кръвосмучещите насекоми. Тогава защо комарите нападат само определени хора?

Нека да видим какво искат хвърчащите кръвопийци, когато кацат върху кожата ни. Без да изпадаме в сексизъм, можем да кажем, че хапят само женските комари. За да създадат потомство, те имат нужда от храна, с която да хранят яйцата си. А именно кръвта на бозайниците. Мъжките комари на всички известни по света комари се хранят изключително с растителна храна и не смучат кръв.

Женските са много избирателни. За бъдещото си поколение те искат само най-добрата кръв. Както е известно, всеки от нас има свой уникален мирис на тялото. И комарите много точно знаят какъв е идеалният аромат за тях. Те могат да го усетят от 30 метра.

Само си представете, в организма на човек има около 100 трилиона микроорганизми. Всеки от нас дори има т.нар. „микробен автограф“, кото се определя най-вече от генетиката. Тези микроорганизми са основната част от нашата имунна система. Затова помнете, че честите водни процедури не носят полза и няма да прикрият вашата миризма от острото обоняние на комарите.

Кръвната група е също толкова важна! Ако комарът хареса миризмата ви, той няма да ви остави. Проведените от учени опити показали, че комарите са предпочели хора с първа кръвна група два пъти по-често от тези с втора. Това означава, че в 85% от случаите, човекът примамва комарите с кръвната си група.

Още по-важен е самият мирис на тялото ни. Млечната киселина е много привлекателна за повечето видове комари. А определени продукти като сирене, соя, йогурт или мариновани плодове, заедно с физическата активност, водят до образуване на много млечна киселина на повърхността на кожата. И това привлича кръвосмучещите.

Да станем съвършната мишена на комарите е невъзможно. Всичко, на което сме способни, е да вземем превантивни мерки: да покриваме с дрехи по-голямата част от тялото си, да не излизаме навън преди изгрев и вечер при висока влажност и разбира се – да ползваме защитни кремове и спрейове срещу ухапванеот комари. Но дори и след това комарите няма да спрат да ви „обичат“ по-малко.

Подобни статии

Top