Защо мъжете предпочитат кучета, а жените – котки?

Мъжете си падат повече по кучета, а жените – по котки. Това е стара истина, която повечето хора са възприели в съзнанието си до такава степен, че се е стигнало до превръщането на това твърдение в стереотип, който вече се е вкоренил в нашето мислене доста дълбоко и дори не се замисляме върху неговата истинност.

Но дали днес този стереотип още е валиден?

Оказва се, че не. В наши дни повечето мъже споделят, че по-скоро биха си взели котка за домашен любимец, отколкото куче.

Това се определя като резултат от все по-натоварения начин на живот и невъзможността на един средно статистически мъж да разхожда куче по три пъти на ден, просто защото през почти целия ден той е на работа, независимо дали в собствена фирма или не.

Освен това, котката се отглежда много по-лесно. Приучава се на хигиенни навици у дома, използва котешката тоалетна, не е нужно да се къпе толкова често, колкото кучетата и не се нуждае от дълги разходки като тях.

Вместо това, котката си стои послушно у дома и чака своя стопанин да се прибере и да ѝ сложи в купичката поредната порция котешка храна. Лекотата с която се отглежда една котка всъщност я прави идеалния домашен любимец дори и за мъжете, които разполагат с предостатъчно време.

Причината е, че като цяло мъжете са по-малко грижовни и за тях е по-трудно да предложат на домашния любимец всичко, от което се нуждае.

А дамите?

При жените се оказва, че е на лице обратната тенденция. Дамите все по-често предпочитат да си вземат куче.

Оказва се например, че жените, които имат времето, желанието и финансовата възможност да отглеждат домашен любимец по-често се спират на куче, отколкото на котка.

В резултат, днес не само в България, но и в много други европейски страни, преобладават дами притежателки на кучета, а не на котки.

Логиката…

В избора на хората в известен смисъл има и доста логика. Като цяло мъжете са по-сдържани в обясненията, по-малко общуват и по-често се усамотяват.

Това прави силния пол по-лесен за асоцииране с котки. От друга страна, дамите са по-емоционални и по-общителни.

Това прави дамите по-подходящи за куче, защото както знаете, кучетата жадуват за интензивно общуване, за разлика от котките, които често предпочитат да си почиват в някой ъгъл на спокойствие.

Любовта на дамите към кучетата…

Обичта която повечето жени изпитват към кучетата всъщност вече е пословична. Дори много проучвания показват, че ако мъж води със себе си куче, то вероятността да успее да покани дама на среща е много по-голяма, отколкото ако е без домашен любимец.

Източник: efektna

Подобни статии

Top