Защо намалява сексуалният апетит?

Според американските и европейски журналисти и учени, интересът към секса масово спада. Какво е положението у нас? Последните публикации констатират доста неприятни факти. Според „Гардиън“ половината от младите японци не се интересуват от секс. Авторитетното научно списание The Lancet публикува изследване, според което средният британец прави секс много по-рядко, отколкото преди 20 години. Бостънският специалист Дона Фрейтас написа книга „Краят на секса“ за американските студенти, у които сексът без обвързване предизвиква единствено чувство на разочарование и самота.

У нас нещата не са по-добре. Едва една пета от жените признават, че са щастливи с партньорите си. Според сексолозите една трета от младите хора не искат близост, а две трети от девойките не изпитват оргазъм.

Част от жените смятат, че проблемът е в умората. 28-годишната Галя, която работи в консултантска компания, казва, че се изтощава на работа, а прибирайки се у дома има желание само да си легне и да заспи до съпруга си. На същото мнение е и 30-годишната Анна. Според нея при жените на възраст от 28 до 35 години се случва едно и също: ако не са омъжени, работата им отнема всички сили и за нищо друго не остава време.

27-годишната Мая обвинява възрастта за промяната на приоритетите. „Просто пораснахме, мина онова време, в което ни се имахме желание да скачаме в леглото без повод. Сега трябва да работим, да правим кариера, да мислим за семейство. И вечер ни се иска да се наспим“.

Ако се вярва на статистиката, може да се предположи, че сексът не интересува момичетата, защото не им носи удовлетворение. От друга страна мъжете получават проблеми с потентността все по-рано. „Ако преди 20-30 години при мен с оплаквания за еректилна дисфункция идваха мъже над 50-годишна възраст, сега често идват и младежи под 30 години“, коментира сексолог.

Според някои сексът веднъж месечно се превръща в нещо нормално. Спадналият интерес към секса у жените от големите градове експертите обясняват с умора и по-високо натоварване. „Налага им се да работят и едновременно с това да се грижат за децата, а също да решават и битови въпроси“, коментира семеен психотерапевт. По думите му, виновни са и медиите, които непрекъснато твърдят, че човек трябва да получава удоволствие от секса, защото иначе нещо с него не е наред.

Продължителните отношения с един партньор също допринасят за намаляване на желанието. Обикновено след три години съвместен живот всичко се променя. За много хора, които живеят дълго време заедно, сексът вече не е толкова важен. Има го веднъж-два пъти месечно и това се счита за нормално. Много по-важни са приятелството и разбирателството, смятат двойките.

Сексолозите обаче са на мнение, че сексът е важен за здравето. Според тях и мъжете, и жените трябва да получават оргазъм поне два-три пъти седмично. И за това не е необходимо да имаме партньор. Важното е да знаем, че ако нямаме полови контакти, нивото на естроген става ниско, а този хормон ни е необходим, защото забавя стареенето.

И все пак, всяка от нас трябва сама да избере своя начин да води сексуален живот. Някои ще предпочетат да прекарат 15 минути преди сън с вибратора, други ще си говорят със съпруга, а трети ще четат любимата книжка за Мечо Пух на детето си. А може би в живота ни са се появили наистина много по-интересни занятия от секса? Или просто се уморихме да бъдем сексуални жени и имаме нужда да се усещаме хора.

 

Подобни статии

Top