Защо поставиха гигантска лъжица на площада

Кампания за ревматоидните заболявания

Скулптури, представляващи три гигантски предмета от ежедневието – лъжица за хранене, връзки за обувки и дамска обувка, бяха поставени на площад „Централен“ и в една от местните клиники в Пловдив. Фигурите са част от кампанията в подкрепа на болните от артрит и ревматични заболявания и ще останат в продължение на два месеца в града под тепетата. Близо 2,5% от българите страдат от ревматоиден артрит, стана ясно при представянето на инициативата в Пловдив.

„Малките неща имат голямо значение“ – така е озглавена кампанията, която се осъществява от „Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит“ и „Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България”.

Ревматизмът у нас е почти изкоренен, а от остеоартрит страдат 80% от възрастните хора. Тук не говорим обаче за това, обясни ревматологът проф.д-р Атанас Баталов.

„Тук става въпрос за артрити. Това са автоимунни възпалителни заболявания. Засягат предимно млади хора. Това е проблемът. От тези артрити страдат деца. Може заболяването да започне от едногодишна възраст“, обясни проф. Балтов. По думите му  засега причината все още е неясна. „Този, който я открие, ще стане нобелов лауреат, допълни професорът.

От своя страна представителите на пациентските организации призоваха хората да не забравят, че малките неща имат огромно значение и не бива да ги приемаме за даденост. Според Боряна Ботева от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания, с подобна болест е много трудно да се живее. Много помагала обаче възможността да болните да се срещат с други като тях.  „Това е изключително важно, защото срещайки такива хора, не се чувстваш сам“, сподели Боряна.

Жената страда от артрит от 20-годишна. Тя призова хората да се снимат с фигурите, които са емблема на кампанията. Голямата обувка и лъжицата са поставени на централния площад на Пловдив, за да напомнят, че хората, болни от ревматоиден артрит, не могат да ходят с високи токчета и дори не могат да се хранят сами.

Целта на нетрадиционната кампания е да насочи общественото внимание към ревматичните заболявания и да покаже как те променят живота на хората, страдащи от тях.

„Едва ли много от нас се замислят какво означава да не можеш да завържеш маратонките си, защото гръбнакът ти е скован от болест на Бехтерев или пък какво е за една жена никога повече да не може да носи обувки на висок ток. Какво е да не можеш повече да се храниш с лъжица, защото ставите ти са изкривени. Всички тези усещания са част от живота на хората с ревматични заболявания. На болните бих казала, че колкото по-добре са запознати с артрита и колкото по-позитивна нагласа имат, толкова по успешно ще се борят с него.“ – сподели Роза Чеглайска, председател на Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит

„Отдавна искам да осъществим такава голяма и интересна кампания за информираност, с която повече хора да научат за съществуването на ревматичните заболявания и последиците от тях.”, добави Боряна Ботева.

Ревматичните заболявания представляват широка гама от ставни и извънставни заболявания. Основна сред тях е групата на възпалителните ставни заболявания, от които най-често срещани са ревматоидният артрит (РА), псориатичният артрит (ПсА) и анкилозиращият спондилит, по-известен у нас като болест на Бехтерев.

Тези заболявания имат голямо социално значение, защото засягат хора в активна възраст, имат широко разпространение, влошават сериозно качеството на живот на болните и водят до загуба на трудоспособност и тежка инвалидизация. Общото при тях е автоимунната им генеза – имунната система „обърква“ собствените тъкани с чужди и предприема атака срещу тях. Причината за тяхното развитие е неизвестна, поради което засега те не могат да се излекуват окончателно.

Ревматоидният артрит, псориатичният артрит и болестта на Бехтерев са заболявания, при които освен ставните прояви може да има и системни прояви – засягане на очите, кожата, белия дроб, сърцето, съдовете, бъбреците По неофициални данни в България има около 60 000 болни от РА, около 30-40 хил. са с ПсА и около 20 хил. с болест на Бехтерев.

 

 

Подобни статии

Top