Защо се връщаме уморени от отпуска

Хората се връщат след отпуска депресирани, защото първо, отпуските са кратки, второ, през това време трябва да свършим много неща, пише Мениджър Нюз. Характерно за българина е, че натоварва почивката си с много големи очаквания, коментира пред Нова тв психиатърът д-р Веселин Герев.

Няма формула колко дълга трябва да е почивката на човек, за да се отмори, това зависи от неговия динамичен стил или биологичен часовник.

По думите му е хубаво човек да почива четири седмици. „Трябва една седмица за нагласа към режим на почиване, две седмици за истинска почивка и около седмица за психическа подготовка за работата“, обясни той.

„Ние разчитаме единствено на голямата отпуска, за да почиваме, което е грешно“, допълни д-р Герев. „Човек трябва да почива пълноценно и в събота и неделя. Не е необходимо да прави големи пътувания, достатъчно е да се занимава с неща, които са му приятни. Това ужасно много разтоварва психиката. Просто трябва да сменяме дейностите, което обаче не умеем да правим. На работа мислим за почивката, а на почивката – за работа. Това играе лоша шега“, обясни още психиатърът, цитиран от Дарик.

След дългата почивка от последните дни на хората ще са им нужни около два дни, за да се настроят в работен режим, а работната седмица е по-кратка, така че бързо ще дойде уикендът.

„Тази седмица на хората ще им е по-трудно и ще им коства повече усилия да се справят с работата си. Чак в началото на следващата седмица хората ще бъдат в кондиция да си вършат служебните задължения на сто процента“, казва докторът.

 

Източник: obekti.bg

Подобни статии

Top