Защо цъфтят кестените наесен?

В последните няколко години все по-често се забелязват цъфтящи кестени в началото, че дори в средата на есента. След поредния цъфнал кестен решихме да проверим защо дърветата цъфтят по два, а дори и по три пъти на година и какво вещае това.

Оказа се, че главната причина за есенния цвят е листоминиращият молец, ларвите на който се хранят с листата именно на кестена. Насекомото снася яйца поне три пъти годишно, от април до октомври и кестените са обект на постоянно нападение от него.

За съжаление това не е локален проблем, а проблем за целия балкански регион и голяма част от Западна Европа.

Дърветата се окичват с млади листа и цвят през септември и октомври, защото молецът си е свършил „добре” работата и до края на август почти на 95% е унищожил листната маса на дървото, а то е в пълната си сила.

Силното сокотечение, топлото време, но сравнително по-хладното от летните месеци, стимулират новото избиване на листна маса и нов цвят. Така все по-често се срещат хора, гледащи нагоре в парка и цъкащи с език, вещаещи коварна зима.

Честото цъфтене на кестените по два, а дори и три пъти годишно, е пагубно за дърветата. След окапването на листата и хубавото време, растенията се подлъгват, че зимата е отминала и с пълна сила стимулират новия цъфтеж, като по този начин разлистват спящите пъпки, които би трябвало да се разлистят напролет.

Точно след месец ще се появят първите слани и ако дотогава листоминиращият молец не е унищожил и тези листа, то сланата ще ги попари и така напролет растението няма да има пъпки, които да образуват листа и цвят.

Ако е възрастно, дървото ще има сили да създаде нови пъпки и листа, но ако това се повтаря няколко години подред, дървото се „изморява” и загива.

А какво вещаят поверията? Цъфналото дърво наесен вещае люта и дълга зима, но учените с усмивка успокояват, че с или без цъфналите кестени зимата ще дойде, а каква ще бъде, предстои да разберем…

 

Подобни статии

Top