Защо чуваме гласа си на запис по различен начин?

Случвало ли ви се е да чуете собствения си глас на запис и да си кажете – аз не звуча така! За повечето от нас да слушаме гласа си на запис е цяло изпитание.

В началото дори не можем да разпознаем, че това е нашият глас, а в повечето случаи не харесваме как звучи. Но все пак записите няма как да лъжат, което означава, че хората наоколо чуват  гласът ни точно по този „противен” за нас начин.

Добрата новина е, че не сте единствени. Никой не може да възприеме звученето на собствения си глас на запис и с това нищо не може да се направи. За останалите обаче гласът ни  си звучи напълно нормално и естествено.

Защо тогава ние си мислим, че не звучим добре?

Отговорът се крие в пътя, който изминава звукът, преди да достигне вътрешното ни ухо. Научното обяснение зад този феномен се свързва с вътрешните вибрации на тялото, които никой друг не чува, пише SciencAlert.

Всеки звук представлява колебания, които се разпространяват по въздуха. Нашето ухо улавя тези колебания, след което чрез слуховия канал те достигат тъпанчетата.

Вибрациите преминават във вътрешното ухо, където се превръщат в сигнали, които чрез слуховия нерв достигат до мозъка където се декодират, пише cheti.info.

Собственият ни глас звучи странно за нас на запис, понеже вътрешното ухо приема не само колебания идващи от вън, а улавя и вибрации, които са възникнали в организма.

Когато ние говорим колебанията от гласните ни струни резонират в устата и гърлото, а част от тях се преминават дори по костите на главата и тези в областта на шията.

Винаги когато говорим вътрешното ни ухо улавя вътрешните вибрации идващи от  костите ни и едновременно с това и звука, който преминава по въздуха и навлиза през слуховите канали. Звукът обаче се разпространява по различен начин в различните среди.

Именно това обяснява и несъответствието между гласът който сме свикнали да чуваме и този на запис.

В главата ви вътрешният ви глас може да звучи така както искате. Може би дори ви се е случвало да си мислите, че гласът ви прилича на гласа на известен певец или актьор. Истината обаче е, че само вие чувате гласа си така.

В действителност истинският ви глас може да бъде по-нисък и писклив или иначе казано, съвсем не такъв, какъвто сте свикнали да го чувате вътре в себе си.

Но нищо не можем да направим – гласът ни е такъв какъвто го чуваме от записа.

Подобни статии

Top