От днес MENAR Film Festival и в Асеновград

За втора поредна година Асеновград ще бъде домакин на минииздание на MENAR Film Festival. Всеки делничен ден от 18 до 27 февруари жителите и гостите на града ще имат възможност да се насладят на осем от най-гледаните, харесвани и награждавани филми от Близкия изток и Северна Африка.

Филмите ще бъдат прожектирани в зрителната зала на Стария съвет (ул. „Цар Иван Асен ІІ” 38) от 19.00 часа.

Освен с хубаво кино MENAR Film Festival в Асеновград отново ще се открои и с традиционните томболи с награди преди всяка прожекция.

Вижте програмата:

18 февруари (сряда), 19.00 часа
Конете на Бога
(2012, Мароко-Тунис-Белгия-Франция, 115’)
Реж.: Набил Аюш
В ролите: Абделхаким Раши, Абделилах Рашид, Хамза Суадек
Те са децата на улицата, произхождат от бедни семейства и ежедневно се сблъскват с насилие, корупция и сделки с дрога. Мечтаят си за бягство към Западна Европа, където да станат известни футболисти и да печелят купища пари. За да осъществят мечтите си, лесно попадат в ръцете на религиозни фанатици, които не се колебаят да разиграят живота им и да ги превърнат в джихадисти.

Награди: МФФ Кан – Награда „Франсоа Кале” (Набил Аюш); МФФ Валядолид – най-добър филм; МФФ Ротердам – най-добър режисьор (Набил Аюш); МФФ Сиатъл – най-добър режисьор (Набил Аюш); Награди „Люмиер” (Франция) – най-добър френскоезичен чуждестранен филм; Награди „Маргит” (Белгия) – най-добър оператор (Хичам Алауи).

19 февруари (четвъртък), 19.00 часа
Забранено за мъже
(2011, Иран, 102’)
Реж.: Рамбод Джаван
В ролите: Реза Атаран, Вишка Асайеш, Пега Ахангарани
Гимназията „Голестан“ в Техеран е забранена територия за мъже. От дълги години тя се ръководи от стриктна застаряваща дама – г-ца Дараби. Уморени от безкрайните правила на г-ца Дараби, младите преподавателки в училището единодушно решават, че това е подходящ момент да й намерят половинка в живота. Тяхната амбиция води до множество комични ситуации.

20 февруари (петък), 19.00 часа
Не ми търси кусури
(2013, Турция, 95’)
Реж.: Рамин Матин
В ролите: Ипек Тюрктан, Езра Безен Билгин, Ибрахим Селим
Две сестри, наскоро влезли в 30-те, се опитват да избягат от стари грехове. Ясемин и Лале отиват в къщата на село, за да си починат от шума на големия град и да се отдадат на спомените си. На пръв поглед всичко е слънчево и безоблачно, но двете са своенравни, всяка една е обременена от личността на другата, имат да си казват стари истини, които им тежат. Без да подозира, че му предстои ролята на буфер, съседът Керим ги кани на вечеря.

Награди: МФФ Анталия – най-добър филм, най-добър режисьор (Рамин Матин) и награда на журито; МФФ Анкара – най-добър сценарий (Емине Йълдъръм), награда на критиката; МФФ Мексико – „Златна палма” за най-добър филм; МФФ Малатия – най-добра актриса (Ипек Тюрктан).

23 февруари (понеделник), 19.00 часа
Утре сме на друго място
(2013, Германия-Турция-Иран-Австралия, 107’)
Реж.: Даниел Ринц
Даниел е наивен мечтател с налудничави хрумвания. Тръгва да обикаля света с мотор и живее от парите, които успява да изкара по пътя. Накрая открива нещо, което дори не е търсел. Историята на Даниел е уникална и не по план, но те потапя смело в живота на един млад авантюрист, тръгнал на път, за да те срещне с непознати култури.

24 февруари (вторник), 19.00 часа
Ченгето Зеро
(2012, Мароко, 120’)
Реж.: Нурудин Лакхмари
В ролите: Юнес Буаб, Уйдат Елма, Соня Храйби
Амин Бертал, познат с прозвището Зеро, е полицай на средна възраст. Той е в непрестанен конфликт с баща си, бивше ченге, а не се разбира и със своя шеф в полицейския участък. Единствената, с която полицаят няма проблем, е пресметливата 20-годишна проститутка Мими. Обикаляйки из улиците на Казабланка, Зеро се натъква на млада майка, която търси изчезналата си дъщеря. Своенравното ченге решава да й помогне и се въвлича в непредвидима и смъртоносна игра.

Награди: МФФ Танжер – Гран При за най-добър филм, най-добър актьор (Юнес Буаб), най-добър актьор в поддържаща роля (Мохамед Мажд), най-добра актриса в поддържаща роля (Соня Храйби).

25 февруари (сряда), 19.00 часа
С трабант до края на света
(2014, Чехия, 90’)
Реж.: Дан Пршибан
„Когато има желание, има и начин“. Това е максимата, която следва Дан Пршибан и отново е готов да потегли по света, а неотклонно до него е символът на соца в ГДР – верният му трабант, който, въпреки че е от картон, успява да издържи на изпитанията на пътя от чакъл. След дългата обиколка из Африка, новото предизвикателство за тях е Южна Америка. И така, до края на света.

26 февруари (четвъртък), 19.00 часа
Омар
(2013, Палестина, 96’)
Реж.: Хани Абу-Асад
В ролите: Адам Бакри, Лийм Лубани, Ияд Хурани
Омар е палестински пекар, който редовно изкачва разделителната стена, за да се среща с приятелката си Надя. Нощем той е борец за свобода или терорист, готов да рискува живота си в битка с израелската армия, заедно с приятелите си от детството Тарек и Амджад. Арестуван след убийството на израелски войник и измамен да се признае за виновен, той приема да работи като информатор.

Награди: МФФ Кан – награда на журито в секция „Особен поглед”; МФФ Дубай – най-добър филм, най-добър режисьор (Хани Абу-Асад); МФФ Гент – награда на младежкото жури; Награди „Азия Пасифик” – най-добър филм; МФФ Камеримаж – „Сребърна жаба”; МФФ Палм Спрингс – номинация за наградата на ФИПРЕССИ „Оскар” – номинация за чуждоезичен филм.

27 февруари (петък), 19.00 часа
Да се помирим след сватбата
(2013, САЩ-Израел-Йордания, 86’)
Реж.: Бандар Албуливи, Гази Албуливи
В ролите: Хиам Аббас, Гази Албуливи, Асаф Коен
Арафат е палестинец, който живее в Щатите. Той се съгласява срещу пари да се ожени за еврейката Мики, която така ще получи Зелена карта. Новината предизвиква истинска война в семейството на Арафат, чийто родители няма да се спрат пред нищо, за да разведат любимия си син с нежеланата снаха.

Награди: МФФ Трайбека – специална награда за креативност; МФФ Монпелие – най-добър актьор (Гази Албуливи), награда на публиката; МФФ Сао Пауло – официална селекция; МФФ Нашвил – официална селекция.

 

 

Подобни статии

Top