Зимнина от българско киви на фермерския пазар в Пловдив - DC news

Зимнина от българско киви на фермерския пазар в Пловдив

Вече от около 10 години семейството на Албена Георгиева от Петрич отглеждат пет декара актинидия т.е. киви.

Фамилия Георгиеви – Костадинка, Калинка, Албена, Васил и двете помощнички Ани и Калина са хората, които произвеждат българско киви.

На фермерския пазар, който бе открит днес в Пловдив може да опитате сладко от киви, ликьор от киви  и сушено киви.

От киви, освен традиционната зимнина като сладко и компот, може да се прави и туршия, казват собствениците на насажденията с киви.

„Кивито като инвестиция е малко скъпо, тъй като дава плод чак на шестата година, а през тези шест години имаме ангажимент да полагаме грижи за него – да се подрязва да се полива, а това забавя възвращаемостта на инвестицията“, споделя Албена.

Тя разказва, че за отглеждането на киви са необходими „слънце, вода, вятър  и отношение към плодовете“.

„Важно е да се полива и да се реже също като лозето. Не е необходимо да се тори тъй като болести не го нападат. Издържа на съхранение при естествени температури, бере се неузряло през октомври, след което започва да зрее и до март месец има българско киви на пазара. То е по-вкусно от внесеното, тъй като е по-сладко и по-различно.“, обяснява още Албена за отглеждането на киви в България.

Счита се, че кивито е достатъчно узряло, ако самият плод е леко омекнал. Ако е прекалено мек, значи е презрял. Съдържанието на витамин С в кивито е много по-голямо от който и да било друг цитрусов плод, 100 г. от него осигуряват необходимостта от този витамин за една седмица. Този плод е полезен и за най-малките. Родителите го търсят за своите деца, когато преминат от кърма на всеобщо хранене, тъй като то има разхлабващ ефект.

Подобни статии

Top