За първи път жена начело на БСП: Корнелия Нинова оглави соцпартията

Корнелия Нинова оглави БСП след балотажа по време на 49-я конгрес на соцпартията. До втория тур се стигна след като най-много гласове на вота за лидер спечелиха досегашния председател Михаил Миков и Нинова.

Така две неща в партията-майка се случиха за първи път в историята й: за първи път жена поема ръководството и пак за първи път има свален лидер на конгрес.

При вота на първия тур Миков получи 329 гласа, А Нинова – 280. На балотажа обаче Корнелия Нинова надделя и спечели избора.

По неофициални данни Нинова е победила Миков с около 30-40 гласа. Все още се изчакват окончателните данни от преброяването, но всички делегати са категорични, че резултатът не може да се промени, твърди Дарик.

Цяла сутрин делегатите са преговаряли помежду си кого да подкрепят. Така стигнали до решението всички, които не подкрепят Миков, да не се въздържат от гласуване, а да се обединят срещу него, като подкрепят Нинова.

Малко след като изтече информацията, че Нинова е новият лидер на БСП, Миков се върна в залата на конгреса във видимо лошо настроение. На влизане в залата той обяснил, че не съжалява за нищо и сега се чувствал по-спокоен и по-свободен. Очаква се обаче официална позиция от негова страна, когато излязат окончателните данни от гласуването.

След като беше пусната информацията, че Корнелия Нинова печели, делегатите започнаха да се поздравяват помежду си, а в залата настроението стана еуфорично.

Снимка: svobodnoslovo.eu

Подобни статии

Top