За първи път Седмица на съня в Пловдив

sun2

В Пловдив за първи път ще отбележат Международният ден на съня. Преподаватели от Медицинския университет организираха поредица от събития, свързани с профилактика на съня и болестите, свързани с него, обединени в Седмица на съня.

Седмицата на съня е първото подобно събитие в Пловдив. В основата му стои човекът, който завежда единствената в Пловдив и Южна България Лаборатория за изследване на съня д-р Кирил Терзийски.

По думите му лабораторията съществува вече седма година. Тя се занимава със съня и най-вече с неговите заболявания, които макар и непознати за широката общественост са доста чести и разнообразни.  Сред тях са сънната апнея, синдромът на неспокойните крака, нарколепсията, сомнабулизмът и др. Тези заболявания пречат на нормалния живот на хората и те се чувстват уморени и неработоспособни.

В международен мащаб седмицата на съня се отбелязва вече повече от пет години. Досега България не се е включвала в тези събития.

„Решихме, че трябва да влезем в картата на света, тъй като на web-страницата на Световната асоциация за медицина на съня има активностите по държави. Отсега нататък и България ще фигурира на нея, обясни д-р Терзиев.

Идеята е повече хора да разберат за медицината на съня, заболяванията и да има по-голямо обществено познание по въпроса. Затова до края на седмицата до Пощата е организиран информационен щанд, лекции със студенти, мероприятия за деца, а на главната улица – изложба от постери на тема здравословен сън.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top