За 9-та поредна година Пловдив отваря „Черната кутия“

16 спектакли от 9 държави са включени в програмата на Международния фестивал за театър и съвременен танц Черната кутия. Деветото издание на арт форума включва театър, пърформанс, съвременен танц, концерти и творчески ателиета.

„Селекцията на фестивала беше много трудна. Участниците са избирани между 600 апликации. Почти всички, които са гостували веднъж в Пловдив със свой спектакъл, искат да играят отново тук „, обясни артистичният директор на феста Слава Младенова.

Три са събитията, предвидени в първия ден на арт форума – 31 май, които са много любопитни и жанрово различни – танцово соло и танцова инсталация на австрийката Андрея Хакъл в Културен център „Тракарт“, а след това на площад Стефан Стамболов белгийски артисти ще представят шоу на открито, което комбинира много стилове.

Официалното откриване е от 19.00 ч. в Дом на културата „Борис Христов“ с френската компания „Ле жан де ке“ и постановката „Как едва успях да не размажа съпругa си“.

В рамките на фестивала са включени и традиционните вечери на съвременния танц, които ще бъдат на 2 и 4 юни в Камерната зала на Драматични театър, а участниците са от Унгария, САЩ, Полша, Ирландия, България и други.

Освен театър „Хенд“ с постановката „Ескориал“ пловдивското участие включва и дебют на феста на хореографите Боряна Тангулова и Деница Герникова. Ще видим и театър от Виченца – Италия, който е отворен за всички възрасти, а закриването ще бъде на 6 юни с гръцката постановка „Другата страна“ от култовия македонски драматург Деян Дуковски.

Фестивалът се провежда в партньорство с Министерствотот на културата, община Пловдив, посолствата на САЩ, Израел, Белгия, Австрия, чуждестранни културни институти и други организции. Вече са получени над 700 апликации за участие в 10-тото издание на форума.

Подобни статии

Top