Здравко Димитров: Летище Пловдив трябва да работи денонощно!

oblasten syvet za razvitie

Летище Пловдив отново ще заработи денонощно. За да стане това аеропортът трябва в най-кратки срокове да бъде отдаден на концесия, заяви пред DCNEWS областният управител Здравко Димитров. Терминалът е сред основните приоритети на Областния съвет за регионално развитие, който се сформира днес.

„Летище Пловдив трябва да съществува, на същото мнение е и премиерът Бойко Борисов. Водили сме разговори и с министър Ивайло Московски“, подчерта областният управител Здравко Димитров.

По думите му аеропортът ще се използва най-вече за карго полети и чартъри.

„На мен ми се иска по най-бързия начин да стане това нещо. Защото колкото повече се бавим, губим повече, виждате – спират полети, просто ни трябва! Не ми се иска да вярвам, че ще станем културна столица на Европа без летище. Повярвайте ми всички инвеститори, които идват тук и в областта, първата работа питат: „Имате ли летище, имате ли инфраструктура?“. Имаме индустриални зони тук, искаме да се развиваме и няма как без летище, каза Димитров.

Според него има вероятност концесионерът да бъде чуждестранен инвеститор. По думите му този, който ще стопанисва терминала, ще прецени какъв персонал да ангажира, за да възстанови денонощния режим на работа. Областният управител бе категоричен, че аерогарата трябва да работи на 24-часов режим, тъй като това е залегнало в условията на концесията.

Сред приоритетите на областния съвет за развитие  са също проектът за водоснабдяване на Пловдив и прилежащите общини от каскада Въча и пилотния проект за видеонаблюдение в областта.

 

„Това е един проект, който може да се надгражда, това е за сигурността, виждате в Европа какво става, а и не само в Европа, това е и за трафик, за природни бедствия, така че… видеонаблюдение в цялата област –  всички общини, всички населени места. Интересното е, че дори да има забравен багаж някъде се регистрира и сигнализира“, обясни Здравко Димитров.

На днешното заседание на Областния съвет за развитие бяха избрани нови представители на област Пловдив в Регионалния съвет на Южен централен район за развитие. Сред тях кметовете на Пловдив, Раковски, Карлово, Асеновград, „Родопи” и Кричим.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top