Здравко Димитров спази традицията и нагази в ледените води на Тунджа

Здравко Димитров спази традицията и нагази на Богоявление в ледените води на Тунджа

Областният координатор на ПП ГЕРБ Пловдив област и народен представител в 43 НС Здравко Димитров нагази тази сутрин в ледените води на река Тунджа, за да спази заедно с калоферци дългогодишната традиция по ваденето на кръста.

За поредна година Димитров се включва в мъжкото хоро. За първи път той се потопи в реката в Калофер докато беше Областен управител на област Пловдив. Над 200 мъже спазиха ритуала и тази година и тържествено влязоха в Тунджа, след като беше разбит леда, който беше сковал реката на Богоявление. Заедно с тях на хорото се хвана и Здравко Димитров.

„ Влизам в реката за здраве, никой от мъжете на хорото не се е разболявал през годините, надявам се и аз да съм здрав през годината. Пожелавам на калоферци да продължат да пазят традициите и да ги предават на поколенията. Само обединени можем да запазим българското“, коментира Здравко Димитров.

След като мъжете на хорото бяха благословени от отец Мирчо, в небето бяха пуснати бели гълъби, като символ на мира, здравето и благоденствието. След това свещеникът хвърли кръста. Той бе уловен от 5-годишния Дилян от Калофер, който нагази в реката с вуйчо си. След като извади кръста, детето сподели, че участва в ритуала за първи път, че му е много студено, но ще продължи традицията за здраве.

 

 

Подобни статии

Top