Зелето за туршия гние и скоро няма да го има на пазара

„Хубавото зеле се разваля, а на твърдото нищо му няма…”, оплакват се производителите на зеле в Пловдив. По думите им тази година печалба почти няма и дори не могат да покрият разходите за вложения труд.

„Зеле има много, но се разваля. Гние отдолу и като изчистиш четири килограмова зелка, остава около кило и половина”, казва Марко Станчев, производител и търговец от Пловдив.

Дъждовете и топлото време са причина за гниенето на зелето. Според местните търговци до дни няма да има вече от хубавото зеле „Кьосе”, а този сорт е най-подходящият за правене на туршии и кисело зеле. По тази причина то е и най-търсеното.

Пловдивчанинът Георги Миланов сподели пред DCNEWS своята рецептата за кисело зеле:

„Много е лесно, има си съотношение зеле сол. И хрян трябва да се сложи за запазване. На 100 кг. поне 20/30 рама хрян. Може да се сложи и кочанче сушена царевица, за да стане по-приятен сокът. А за цвят може да сложите и от цветното зеле, за да стане червеникав. Претакането е много важно и задължително. След четвъртия-петия ден започвате всеки ден да претакате и след около 20/30 дни зелето трябва да е започнало да втасва“.

Месец ноември е най-подходящото време да сложите зелето в бидоните, за да може на коледната трапеза да имате подходяща гарнитура, и разбира се традиционните зелеви сърми.

Подобни статии

Top