Зико върна 15-те лева такса за паркиране пред блока

Таксата от 15.00 лева, която пловдивчани трябва да плащат за паркиране на автомобила си на определено място пред блока, в който живеят, бе отменена днес с решение на областния управител Здравко Димитров. Зико върна за ново обсъждане от съветниците решението, което те гласуваха на сесията на 14 април.

Таксата предизвика недоволството на пловдивчани, изразено не само публично, но и в социалните мрежи. Междувременно днес срещу нея се обявиха и от групата съветници на БСП. Те поискаха от губернатора четири от приетите решения на местния парламент да  бъдат върнати за преразглеждане като незаконосъобразни.

Съображенията на юристите от Областна администрация за връщането на решението е, че в част от текстовете се констатира ограничаване на общинските терени за местодомуване на МПС, без поставяне на преместваем обект, като същите се свеждат само до съществуващи терени с одобрени от главния архитект схеми за поставяне на преместваеми обекти за местодомуване на леко МПС. Което по-простичко значи, че пловдивчани могат да паркират колите си само на общински терени, на които досега е имало гаражи, според одобрените от главния архитект схеми.

Според юристите има неясноти в нормативната уредба дали разрешението за ползване на място за паркиране, се отнася до всички общински терени или важи само за такива, на които досега е имало гаражи. От тук възниква и въпросът каква е целта на това ограничение, мотивират се от областна управа.

Освен това без обосновка са въведени различни срокове на валидност на разрешението за ползване на общинско място за домуване на лек автомобил. За гараж той е 5 години, а за паркомясто – 3 години. Така се стига ощетяване на едните собственици на коли, за сметка на другите, смятат юристите.

Освен това има разлика и в документите, които се изискват за издаването на двата вида разрешение в полза на тези, които ще ползват гаражи.

Според юристите в Наредбата имало и празнота дали едни и същи лица могат да поискат едновременно разрешение за ползване на място за гараж и за паркомясто пред лока. Което пък води до въпросителни при разпределянето на тези общински места, ако има недостиг.

Всички тези противоречия в гласуваната нормативна база водят до връщането на Решение № 158, взето с протокол № 6 от 14.04.2016 г. То трябва да се преразгледа в 14-дневен срок.

 

 

Подобни статии

Един коментар

  1. Baba vi написа:

    Ами хубаво, бийте се тогава и си пукайте гумите. Глупаци.

Top