Зико официално влезе в битката за кмет на Пловдив (ОБНОВЕНА)

Здравко Димитров влезе в битката за кмет на Пловдив

Здравко Димитров влезе официално в битката за кмет на Пловдив днес. Неговата кандидатура като независим бе издигната от 7-членен инициативен комитет от бизнесмени, интелектуалци, лекари и общественици.

Решението ми не е взето на коляно и не е емоционално, а е много добре обмислено, коментира Здравко Димитров. За мен ГЕРБ е добър политически проект, но на места има пропуски. Засега съм член на партията, но тяхно право е да ме изключат или не.

Ако по някаква причина инициативният комитет, който го е номинирал, не бъде регистриран, то имало и план „Б“ – да бъде издигнат от партия. Коя ще бъде тя обаче Димитров запази в тайна.

За феърплей и спортсменство в предизборната кампания призова номинираният като независим кандидат за кмет. Той ще предложи на пловдивчани открито управление, обърнато с лице към гражданите. Очакванията му са за него да гласуват недоволните от сегашното управление.

Това управление не е обърнато с лице към гражданите, защото се вземат решения, които не се съгласуват с отделните гилдии, категоричен беше Димитров. Такова решение беше паркингът под Цар Симеоновата градина, което за мен беше пълно безумие, посочи той.

Друга грешка на сегашните управляващи Пловдив било изсичането на дърветата в зоопарка, който можел да бъде преместен другаде. Кандидатът за кмет бе категоричен, че засега остава в ГЕРБ.

ГЕРБ за мен е един добър политически проект, аз съм тръгнал след премиера Бойко Борисов. Така че не искам да се спекулира с това! Право е на Изпълнителната комисия да приема и да изключва членове. Ако преценят, че с нещо съм нарушил устава или морала, тяхно право е да ме изключат, добави Димитров.

Само преди месец Здравко Димитров подаде оставка като координатор на ГЕРБ Пловдив-област в знак на несъгласие с кадруването в областните структури на партията и намесата на депутата Методи Андреев, който не е член на ГЕРБ. Според него именно това била капката, която преляла чашата на търпението му заради  задкулисните игри.

Инициативен комитет от седем души подкрепя кандидата за кмет. Сред тях са художникът Васил Стоев, хирургът д-р Ангел Енчев, международният гросмайстор Любен Попов и тенорът Ивайло Михайлов.

Смятам, че ако г-н Димитров бъде избран за кмет, това ново, на което той е носител в годините, в които беше кмет на моя район, Западен и на областта, ще се случи, посочи Любен Попов. Подкрепиха го и останалите членове на комитета.

Малко след пресконференцията стана ясно, че Парламентарната група на ГЕРБ е изключила от редиците си Здравко Димитров. Решението  е мотивирано от издигането на кандидатурата му, въпреки официално издигнатата от партията кандидатура на Иван Тотев за следващ кметски мандат. Според парламентарната група действията на Здравко Димитров противоречат на ценностите и морала, изградени в ГЕРБ. Оттам призовават депутата да напусне парламента. Той обаче беше категоричен, че остава в парламентарните редици.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top