Зико: Пловдив е и столица на етническата толерантност

Областният управител Здравко Димитров откри днес пътуващата фотографска изложба “Мултикултурни аспекти на човечността”. Експозицията, която е посветена на етническата толерантност, е подредена във фоайето на Областна администрация – Пловдив. Тя е експонирана със съдействието на фондация „Качество на живот“.

„С изложба за пореден път доказваме, че Пловдив освен Европейска столица на културата е и Столица на етническата толерантност“, заяви в словото си при откриване на изложбата Здравко Димитров.

Фотографиите на Огнян Панов са уловили различни моменти от живота, бита, културата и обичаите на различните малцинства, населяващи България. Арменци, евреи, роми, помаци, всички те са неразривно свързани с българското население от векове и са се вписали със своите специфични особености в тъканта на българската нация. Това е и основната причина, поради която мнозинството от нас все по-добре и по-отчетливо разбират и приемат етнокултурните особености на малцинствените групи.

„Идеята на тази изложба е да покаже, че етносите не ни разединяват, а напротив, етносите ни обогатяват. Защото българинът е взел най-доброто и от турците, и от арменците, и от евреите. Българите винаги сме се славили със своето гостоприемство и толерантност“, каза председателят на фондация „Качество на живот“ д-р Невен Енчев.

Пловдив е шестият град в който е експонирана пътуващата изложба, имаща за цел да постави акцент върху актуални обществени проблеми свързани с дискриминацията и да насърчи мултикултурния диалог между различните етнически общности в България.

 

Подобни статии

Top