Зимен Симеоновден – най-лошият ден в годината

В деня след Сретение Господне православната църква почита св. Симеон Богоприемец или иначе казано, днес е зимен Симеоновден.  Народът ни познава този празник като третия, последен ден от Трифунците и го нарича “Стар” или “Зимен Симеон”, “Симеон бележник”, “Шимион”. Мястото в календара на този празник, както на трите Трифунци, е гранично-преходно време в природния и аграрния цикъл.

Повсеместна сред българите е представата за Зимния Симеоновден като един от най-тежките, най-лошите дни в годината – “хаталия“, “нишанлия” ден.

Бременните и младите жени трябва да спазват забрана – да не работят и особено да не режат или дупчат с нож, ножица, секира, игла каквото и да било, дори хляб, дърва за огрев или конци за шиене. В този ден интимните ласки са забранени. Вярва се, че ако тези забрани не се спазват децата родени след този празник ще са с вродени недъзи.

От народното вярване, че през първите три дни на февруари  „бесуват” вълците, произлиза и наричането и почитането на тези дни като Вълчи празници, Вълчляци, Вучляци, Дзверини дни, Вълче погано.

На този ден майките изпичат и раздават содени питки с мед, за да държат далеч от децата си Шарката.

Подобни статии

Top