„Златен ритон“ за „Последните черноморски пирати“

Документалният филм „Последните черноморски пирати“ на режисьорката Мартичка Божилова грабна голямата награда „Златен ритон“.

Филмът е автентичен, вълнуващ и непосредствен разкaз за човешката мечта, за свобода, любов и бъдеще, заплашени от алчността.

Снощи, на церемония в Новотел Пловдив, за 21-ви път бяха връчени наградите за най-добър документален и анимационен филм, съобщи Дарик.

„Приказка за вълшебното кралство“, продукция „Гала филм“ – Галина Тонева и Кирил Кирилов, сценаристи Ангел Манов и Теодора Манова, режисьор Ангел Манов, оператор Светозар Мареков беше отличен със „Златен ритон“ за най–добър анимационен филм.

Специалната награда на журито за документален филм, бе присъдена на филма „Книга на мълчанието“ на режисьора Анри Кулев и сценариста Борис Христов. Лентата грабна приза поради необичайния начин на претворяване на художествено произведение в кинематографична картина. Наградата за режисура на документален филм отиде при режисьора Росен Елезов за цялостно представяне в конкурсната програма.

Награда за художник–постановчик, сценарист, режисьор и аниматор на анимационен филм получи Илиян Великов за най-смешния и същевременно тъжен анимационен филм на фестивала „PISSED OFF“.

Наградата за дебют бе връчена на режисьора Диана Иванова за филма „Чуй“ – един вълнуващ разказ как свободата на словото и истината могат да пробият и най-мрачната система.

Наградата за операторско майсторство пък бе присъдена на Светла Ганева за постижения в пластиката на изображението на филма „Книга на мълчанието“. Филмът „Гражданинът кино“ грабна наградата на община Пловдив.

Почетната диплома в категорията документално кино отиде за филмите „Поучетелната история на братя Прошек“ и „Мъртвите отварят очите на живите“ със сценарист и режисьор Станислава Калчева.

Почетната грамота в категорията анимационно кино е за филмите „Локва“ и „Денят на кървавите венци“.

Източник:БГНЕС

Подобни статии

Top