Зоодоброволецът Минка Богданова се грижи за 15 котки - DC news

Зоодоброволецът Минка Богданова се грижи за 15 котки

Зоодоброволец от Пловдив се грижи за 15 котки

Около 15 котки живеят на площадката пред жилищен блок на бул „България” 170 в Пловдив. Минка Богданова, която живее във входа, вече няколко години всеки ден храни котките и това предизвиква недоволството у някои нейни съседи.

Намерихме г-жа Богданова сутринта, точно когато хранеше своите любимци.Тя обясни, че обича котките и твърди, че купува обезпаразитяващи препарати със средства от собствения си джоб. „Много ми е трудно, на първо място финансово,  също така отделям доста време. Отделно давам пари и за лекари, вижте това малкото“, обяснява жената, посочвайки коте с абокат. „Не искам хората да си мислят, че оставям котките тук, за да пренасят зарази. Аз знам, че има съседи, които недоволстват, това е защото не обичат животните“.

Богданова също се гневи, най-вече на празните опаковки и боклуците, които комшиите й хвърлят пред входа. Според нея това е основната причина за пренасяне на мръсотия и болести. „Аз се опитвам даже да чистя района, когато бях свободна метях почти всеки ден“, твърди жената. Попитахме Богданова дали знае, че трябва да подаде молба за зоодоброволец, за да може да се грижи за котките по законов път. Тя ни увери, че е подала такава молба още преди две години и от общината са идвали на място, за да говорят с нея.

„Аз давам храна на котките само тук и те си знаят мястото. Не ми се иска да се разхождат по улиците.“, каза жената. За да може да намира средства, за да обезпаразитява любимците си, Богданова е започнала да работи за организацията Animal Hope. „От Германия изпращат храна, осъществяваме връзка по Интернет и оттам си харесват котенца, които осиновяват. Но там всичко е наредено както трябва и животните се чувстват добре.“, коментира жената.

Домоуправителката на входа г-жа Гаджева заяви, че е получавала оплаквания от съседи, но не желае да влиза в конфликт с Минка Богданова. ”Не мога да й кажа да не гледа котки, още повече, че тя купува препарати със собствени средства, слага им храна на определени места и гледа да не цапат много”.

Единственият проблем според домоуправителката е, че котките пренасят бълхи.  „Когато нямаше котки, беше пълно с плъхове в мазето, така че не знам кой от двата варианта е по-лош”, коментира тя. Жената не знае да са подавани жалби към общината от страна на съседите й.

Гаджева допълни, че освен на проблема с бездомните котки, трябва да се обърне и сериозно внимание на стопаните, които имат кучета вкъщи и не чистят изпражненията им, когато ги разхождат в междублоковите пространства. „Казала съм на съседите, че който има куче, е редно да плаща такса и за него, дори и  за асансьор. По цял свят има закони и санкции, трябва да се въведат и тук”, категорична е г-жа Гаджева.

Потърсихме за коментар шефа на дирекция „Екология и управление на отпадъците“ в Пловдив Стефан Шилев. Оказа се, че г-жа Богданова наистина има разрешение за зоодоброволец, като то е влязло в сила още през месец май тази година. Няма установени замърсявания или нарушения в района, оплаквания от страна на живущи на бул. „България“ 170 също не са постъпвали, допълни Шилев.

Подобни статии

Top