Зорница Касапян създава рокли и сбъдва мечти в Пловдив (СНИМКИ)

208538_212927192066401_6859444_n

Зорница Касапян е родена в Русе, но вече 17 години живее и твори в града под тепетата. Тук тя среща съпруга си, известния график Магърдич Касапян, а в последствие завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство със специалност „Графичен дизайн и фотография“.

От около половин година Зорница се занимава по-сериозно с дизайна и изработката на официални тоалети, като основно създава булчински рокли и рисува върху коприна. Мечтата й винаги е била да твори и да създава различни изделия с ръцете си, а идеите й винаги са били много и разнообразни.

Зорница избира да кръсти ателието си „Висон“, а това е дума, чието значение се знае от много тесен кръг хора. Висонът всъщност е тъкан, която се получава от нишките, които някои видове миди образуват.

В крачето на мидата е разположена жлеза, която произвежда протеинов секрет – byssus, откъдето произтича и названието на тъканта – на български се превежда „висон“.

Този секрет се втвърдява и образува снопче здрави копринени нишки, с помощта на които мидата се закрепва за предмети под водата. Един индивид произвежда 1-2 грама нишки, затова, за да се изработят 200-300 г тъкан, е необходимо обработването на около 1000 миди, разказва Зорница.

С развитието на европейската цивилизация висонът бил заменен от китайската коприна. Производството му в Европа за съжаление е напълно преустановено.

Висонът фина тъкан, бяла или златиста, за която много малко хора знаят и която е спомената в историческите източници и Свещеното Писание. От висон се изработвали одеждите на първосвещеници, царе и фараони, в тях се  се увивали мумиите на фараоните, допълва Зорница.

В началото тя рисува само върху шалове, но в последствие пренася това и върху роклите. По този начин материите сякаш оживяват, а цветята върху коприната са досущ като истински.

Освен с дизайна и шиенето на булчински и официални тоалети, Зорница се занимава и с изработката на различни аксесоари за сватбения ден. Много ефектни и търсени са пликовете, в които гостите могат да поставят пари за подарък на младото семейство. Те са практични, красиви, а във всеки от тях има и специална картичка, върху която може да се напише пожелание.

Зорница споделя, че има страшно много идеи, за чието осъществяване на й достига физическо време. Когато е отдадена в работата си, не обича покрай нея да има други хора, тъй като държи всичко да бъде изпипано до последния детайл.

В зависимост от модела и материалите, които се използват, всяка булчинска рокля се изработва за различен период от време. Тоалетът може да е готов и за 3 дни, стига по него да няма елементи, които да се пришиват ръчно или пък ако се изплолзва вече готова, обшита с камъчета и пайети дантела.

Зорница си спомня за случай, когато е трябвало да завърши абитуриенска рокля от рисувана коприна за 3 дни, тъй като тоалетът е трябвало спешно да замине за Англия. Споделя, че тогава почти не е почивала, работата е кипяла денонощно, а най-интересното е било самото опаковане на одеждата, която е успяла да побере в много малък пакет.

Докато следва в АМТИИ Зорница се увлича и по калиграфията, а сега това е една от любимите й области, в която смята тепърва да се развива. Остава впечатлена от историята на шрифтовете, както и от древните ръкописи и преписи на свещените книги. На този етап използва красивите шрифтове за надписване на покани и поздравителни картички.

Зорница е щастлива майка на две деца, а работата й я зарежда и й носи истинско удовлетворение. „Понякога ми се иска да не спя, само за да мога да творя и осъществя всичките идеи, които имам“, завършва тя.

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top