Зума: Ако има задгробен живот, и в него щях да играя футбол (СНИМКИ)

DSC02028

„Ако има задгробен живот, и в него щях да играя футбол“. Така отговори легендарният  футболист  на Локомотив /Пд/ и националния отбор на България Христо Бонев – Зума на ученическия въпрос: „Ако можехте да се върнете назад във времето, бихте ли избрали същата професия?“ Преди това се пошегува, че много му се иска да се върне в младините.

Днес той се срещна с възпитаници на училище „Дружба“ в Пловдив.  Събитието  бе открито с презентация за живота и успехите на Бонев, представена от шестокласника Петър Мильотев, който също като своя идол играе в Локомотив /Пд/ и деветокласника Самет Ерсой. Двамата трогнаха именития футболист.

„Благодаря ви за топлото посрещане, пожелавам ви да сте здрави, да следвате мечтите си и да постигнете целите си“, обърна се той към препълнената зала на театър „Хенд“, където се проведе разговорът с него.  Развълнуваният  гост увери учениците, че футболът е голяма него страст. „Много често сънувам, че съм на терена и участвам в мач, а като се събудя, съм плувнал в пот все едно съм играл наистина, призна той“.

„Спортувайте, но учете и обогатявайте и знанията си непрекъснато, за да не приличате на някои известни футболисти, които казват, че столицата на Холандия е Унгария“, обърна се Бонев към аудиторията. Посочи, че познава много футболисти, които са имали по-голям талант от него, но заради мързел и несериозно отношение, феновете много бързо ги забравили. Не скри от тях, че високите постижения в спорта изискват лишения от доста житейски радости и много усилия. Христо Бонев заяви, че се е гордее, защото 3 пъти е обявяван за най-добър футболист на България.

„За мен беше много трудно, защото в онези времена успяваха играчи от софийските отбори“, отбеляза легендата. Той добави, че като един от върховете в своята кариера определя участието си в сборния отбор на света през 1971 година на бенефисния мач на най-големия вратар в историята на футбола Лев Яшин.  Друго голямо постижение е награждаването му с най-високото държавно отличие орден ѝ „Стара планина“ първа степен за големите му заслуги за развитието на футбола в България.

Учениците попитаха откъде е дошъл прякорът му Зума. И той сподели, че приятелчета от квартала, в който живеел около стадион „Христо Ботев“, го кръстили на герой от детско анимационно филмче – бръмбарчето Зум, което се бутало навсякъде и бръмчало. Такова поведение имал той на футболното игрище. Винаги успявал да отмъкне топката от по-големите по време на мачовете на кварталното игрище.

На финала Бонев повтори, че са необходими много труд и усилия, за да бъдат доволни от изминатия път и постигнатото в живота. След края на срещата Христо Бонев получи от своите домакини плакет „Приятел на училище „Дружба“. Учениците не пуснаха своя именит гост, докато не получиха автографи от него и не си направиха заедно обща снимка.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top