Зърнопрозиводители: По-слаби добиви, по-ниски цени!

По-слаби добиви и по-ниски изкупни цени очакват зърнопроизводителите в Пловдивско тази година. Това прогнозира пред DCNEWS Ангел Вукодинов – зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. В региона жътвата вече започна, макар и малко по-рано, и стопаните прибират ечемик и рапица.

Ние в момента жънем вече и рапица, но дъждовете през последните няколко дни намалиха темпото, с което работим и сега пробваме, макар че е на ръба влагата. По отношение на резултатите от пшеницата най-вероятно ще бъдем по-умерени оптимисти, от ечемика вече сме определено песимисти, резултатите са доста слаби, прогнозира Вукодинов.

Очакваният добив при ечемика ще бъде от порядъка на 300-400 кг от дка, а при рапицата, след първите два пожънати блока, прибраните количества са средно около 200 кг от дка. Около 400 кг от дка е прогнозираният добив за пшеницата, допълни зърнопроизводителят. Заради това от Асоциацията смятат, че това ще доведе до по-ниски добиви, в сравнение с миналогодишните и очакват една нелека година.

Тази година се очаква неблагоприятно съотношение на цени и количества продукция. Най-вероятно ще имаме средна, на места и по-малка реколта, а цените ще бъдат като миналата година. Даже има опити за пробиване на по-ниски нива, най-вече на пшеницата и на ечемика, посочи Ангел Вукодинов.

Прогнозната цена за тон пшеница през тази година е около 650 лева. В предходни години тя е достигала до 800 лева за тон, но миналата година нивата паднаха под 600 лева и е възможно отново да се стигне до такива цени, посочват от асоциацията. Според  зам.-председателя й засетите в страната площи с житни култури също са по-малко в сравнение с миналогодишните.При рапицата насажденията са намалели двойно, а при пшеницата  са засети с около 2 милиона дка по-малко от миналата година.

Засега в Пловдивско качеството на зърното е добро и ще се запази такова, ако не паднат нови дъждове, допълни Ангел Вукодинов.

Подобни статии

Top