Ивайло Захариев в централна роля в спектакъл по програма „Анти дрога“

Актьорите Ивайло Захариев, Вера Среброва, Сребрина Христофорова и Валентин Балабанов ще представят днес следобед в Пловдив спектакъла на Театрална формация „Улична банда” „Спасителят“ от Валентин Балабанов.

Представлението е част от образователната програма „Анти дрога“ и е съгласуван с МОН и Националния център по наркомании.

Режисьор на постановката е Кирил Каменов, сценографията е дело на Любомир Бобаров, а музикалното оформление – на Михаил Шишков. Консултант на спектакъла е д-р Стефан Стойчев от болницата за лечение на зависимостите „Суходол”.

Една човешка драма, породена от безпътицата на живота, тласнала тийнейджърката Нели в бездната на свят залят от наркотици. Омагьосаният кръг, в който е въвлечена (зависимост – насилие – проституция – дрога ), създаден от наркопласьора Стив, е довел героинята до деградация и пълна апатия към живота.

Ще успее ли да се измъкне от измамния, изпълнен със сенки свят на наркоманите? Дали любовта и истинското приятелство на Спас ще се окажат спасението, за което тя няма сили? Или ще остане там, в капана, в който сама е попаднала? Дали ще има воля и сила да се измъкне, или ще стигне до фаталния край?

Отговорите на тези въпроси – в спектакъла на театрална формация “Улична банда” – София днес, от 14:30 ч. в ДК „Борис Христов“.

Според последните изследвания на Националния център по наркомании у нас злоупотребяващите с хероин са между 50 000 – 60 000 души, с кокаин – между 8000 и 15 000 души, а с различните форми на канабис – около 120 000 души. Изходът на всеки четвърти наркоман е фатален и завършва със смърт, като възрастта на започващите е спаднала до 12 години.

Спектакълът “Спасителят“ е насочен преди всичко към младежката аудитория и не е само театрален факт, а има и педагогическа цел. Чрез средствата на театралната игра актьорите ще покажат на зрителите нелеката история на едно момиче на  18 години, което е станало наркоманка по най-прозаичния начин /да опитам, да не съм различна от другите/.

Присъстващите ще научат за схемата, в която е въвлечена от наркопласьора (получава дрога – проституира – получава нова доза и така безкрай) и опитите й да се измъкне от този ад. В представлението разказваме за безкруполността на наркопласьорите – за тях чуждия живот няма стойност, а трагедията на Нели и такива като нея са само средство за получаване на нови доходи.

Дори любовта и приятелството на случайно попадналия в ситуацията Спас, не са в състояние да я измъкнат от лапите на наркомафията.

Опитваме се да стреснем, да шокираме младата публика, да й покажем истинските причини за наркоманията и последиците от нея, твърдят организаторите на кампанията.

Досега представлението е играно над 80 пъти и въздействието върху публиката е поразяващо. Доказателство за това е разговорът, който се провежда с  Ивайло Захариев, на теми повдигнати от постановката,  като не рядко продължителността на този разговор надхвърля тази на самия спектакъл.

В Пловдив спектакълът ще се играе пред учениците от Националната търговска гимназия, ЕГ „Иван Вазов“, НХГ „Цанко Лавренов“, Националната гимназия по сценични и екранни изкуства и Професионалната гимназия по електротехника и електроника.

Подобни статии

Top