Иван Гащилов представи най-новата си книга за юговските майстори

Признатият родопски изследовател Иван Гащилов представи в Асеновград най-новия си труд „Църкви, манастири и параклиси, построени от юговските майстори”. Информацията, която е издирвал с продължение на 35 години, той е успял да събере в 240 страници. В тях авторът разказва за участието на юговските строители в борбата за самостоятелна българска църква.

В книгата са описани над 82 църкви, 7 манастира и над 60 параклиса. В нея има също и множество достоверни факти, изровени от Държавен архив. Освен за духовните храмове, Иван Гащилов разказва и за юговската костница, включил е немалко легенди и предания, свързани с изграждането и историята на различните църкви. Всичко това е илюстрирано със 130 фотоса, издирени са и имената на над 60 майстори-зидари, архитекти и др.

Книгата му представиха Василка Дойчева и Васил Тръмбев. Те споделиха своите впечатления от нея и посочиха, че тя е написана на разбираем и простичък език, а не на висок академичен стил. Самият автор допълни, че целта на всичките му книги е такава – той пише, за да научи на нещо повече обикновения човек.

Издаването на книгата бе финансирано от Община Асеновград. Иван Гащилов е автор още на книгите „Село Югово и неговите майстори строители”, „Бащино огнище, не забравяй”, „Миналото на Лъкински район”, „Отмъщението на сивия вълк”, „Старото лозарство и винарство в Асеновград и региона”, „Публицистика”, „Фамилия Читакови-Асеновград” и „Юговските мостостроители”.

 

Подобни статии

Top